Nakon pobjede Viktora Orbana na parlamentarnim izborima, pro-vladin časopis objavio je popis „plaćenika“ koji rade za poznatog financijskog i društvenog manipulatora Georgea Sorosa, piše The Washington Post.

Časopis Figyelo ranije je slovio kao etablirani poslovni tjednik. Godine 2016. kupio ga je jedan od Orbanovih pristaša.

U jednom od posljednjih brojeva, časopis je objavio popis 200 imena znanstvenika, novinara, aktivista lokalnih nevladinih organizacija te druge osobe, pritom ih nazvavši „plaćenicima“ Gerorgea Sorosa.

Prema tvrdnjama magazina, navedene osobe rade unutar mreže koju financira Soros, a koji između ostalog svim dostupnim metodama želi Mađarsku prisiliti na prihvat imigranata kako bi zemlju doveo u kaotično stanje slično drugim europskim državama.

Popis imena u časopisu Figyelo. | Izvor: Budapes Beacon

Očekivano, većina pro-imigrantskih organizacija, pojedini političari i aktivisti, kritizirali su ovaj potez. Michael Ignatieff, predsjednik Središnjeg europskog sveučilišta (CEU) čiji su se profesori i službenici također našli na popisu, nazvao je popis „prezrenim.

To je nepodnošljivi pokušaj zastrašivanja koji je opasan za akademsku slobodu i stoga za sav mađarski akademski život,“ tvrdi Ignatieff.

CEU je jedna od institucija koja se obilno financira putem Soroseve zaklade Otvoreno društvo.

Viktor Orban već duže vrijeme zalaže se za uvođenje zakona koji bi vlastima omogućio zabranu djelovanja pro-imigracijskih organizacija. Ova težnja dodatno je ojačana činjenicom da je Soros prije samih izbora okupio oko 2000 ljudi s ciljem da izvrše utjecaj na ishod izbora.

Međutim, pokušaj je rezultirao neuspjehom, a Mađarska će zasad i dalje ostati jedna od rijetkih oaza mira, kulture i obiteljskog života u Europi.