Sudeći po članku portala Deutsche Welle, mađarski poduzetnici suočavaju se sa problemima iseljavanja kvalitetne domaće radne snage, a kao jedino rješenje problema vide – otvaranje granica.

Nakon pada komunizma, brojne strane kompanije otvorile su svoje pogone upravo u Mađarskoj. Audi, Lego, Bosch, Mercedes, Opel, Samsung i brojne druge prebacile su se u Mađarsku nakon njenog ulaska u Europsku Uniju 2004.

Međutim, tvrtke koje rade određene dijelove za automobilsku i druge industrije, sada se suočavaju s problemom premalih plaća.

Promet ovih tvrtki znakovito je porastao unatrag nekoliko godina, a paralelno s njim rasle su i plaće. Primjer toga je tvrtka Techniques Surfaces gdje su plaće 2011. narasle za 40 posto, te jedan tehničar danas dobiva oko 550 eura mjesečno.

Međutim, predstavnici ove i drugih tvrtki navode kako nemaju dovoljno radnika da bi zadovoljili povećanu potražnju, jer radnicima su plaće premale te i oni odlaze u druge zemlje.

Od oko 15 milijuna Mađara, njih oko 280.000 vodi se kao nezaposleno. Pored toga, iz zemlje je iselilo više od pola milijuna njih, pa se Mađarska bori sa sličnim problemima kao i Hrvatska. S druge strane, isti ti poduzetnici tvrde kako povećanje plaća navodno nije moguće jer će time poskupiti svoj proizvod i izgubiti posao.

Kako tvrde poduzetnici, nekada su u Mađarsku kao radnici dolazili mađarski iseljenici iz susjednih zemalja koji su uglavnom čekali dobivanje državljanstva, pa su zbog tih istih malih plaća produžili dalje prema EU.

Shodno tome i viđenoj obmani iz zemalja zapadne Europe, mađarski poduzetnici kao jedino rješenje vide otvaranje granica i uvoz jeftine radne snage, odnosno robova koji bi bili spremni raditi za niže plaće iako je opseg poslova – veći.

Čini se kako neki nisu ništa naučili od europskih „humanitarnih supersila“, pa im se praktično dokazano propali europski eksperiment s „doktorima znanosti“ i „inženjerima“ s Bliskog istoka i dalje čini kao uvjerljiva budućnost. U svemu tome, profiterstvo je ponovno najvažnija stvar.