Mađarski premijer kaže da njegova zemlja ne treba „niti jednog imigranta“

579887f7c4618850188b45a9

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da imigranti nisu dobrodošli u Mađarskoj, nazivajući ih „otrovom“ i „terorističkim rizikom“ na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim austrijskim kolegom. Također je odbacio migrantsku politiku koju EU pokušava nametnuti svojim članicama.

Orban, koji je poznat po oštrom protivljenju migrantskim kvotama koje je EU predložila u veljači, kaže kako nema razloga da Mađarska prima imigrante, jer je njenom gospodarstvu i demografiji bolje bez njih.

Mađarska ne treba niti jednog imigranta da bi njeno gospodarstvo funkcioniralo, da bi se održavala demografska slika niti da bi država imala budućnost, s druge strane, svaki imigrant predstavlja sigurnosni rizik i opasnost od terorizma.“

Stoga nema potrebe za zajedničkom europskom migrantskom politikom, tko god treba imigrante neka ih uzme, ali ne namećite to nama, mi ih ne trebamo. Za Mađarsku imigracija nije riješenje nego problem… nije lijek nego otrov, nama to ne treba i nećemo to progutati.“

Ranije ovog mjeseca, Orban je raspisao referendum o obveznim migrantskim kvotama, koji će se održati 2. listopada. Tvrdi da bi uvođenje kvota bilo zadiranje u mađarski suverenitet glede unutarnjih pitanja.

Smatramo da samo Mađari, a ne Bruxelles, mogu odlučiti s kim želimo živjeti u svojoj zemlji“, rekao je prilikom objave referenduma.

Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, odnosno zemlje Višegradske skupine, protive se obveznim kvotama koje EU želi nametnuti svim zemljama članicama EU.

U nedavnom razgovoru sa RT-om, Orban je iskazao nezadovoljstvo aktualnim političkim vodstvom EU, optužujući ga za nesposobnost riješavanja imigrantske krize i terorističkih prijetnji.

Europa je regionalni igrač koji nije u stanju zaštititi svoje granice i građane“, samo je jedna od njegovih izjava.

Orban povezuje povećanje terorističkih napada na europskom tlu sa imigrantskom krizom.

Jasno je kao crno na bijelom. Očita je poveznica između te dvije pojave. Ako netko negira tu poveznicu, onda ta osoba zapravo čini štetu sigurnosti europskih građana.“

Izvor: RT