Mađarski zakon uvjetuje liječnicima da majkama prikažu otkucaje djeteta prije nego pobace

Mađarski zakon o pobačaju mijenja se tako da liječnici moraju budućim majkama pokazati otkucaje srca njihova nerođenog djeteta prije nego što se donese odluka o prekidu trudnoće, kako bi se osigurao informirani pristanak.

Mađarska, koja je već nastojala olakšati ženama da imaju djecu – i preokrenuti demografski pad bez pribjegavanja masovnoj imigraciji – velikodušnim paketom politika potpore obitelji, već je doživjela pad stopa pobačaja posljednjih godina.

Čini se da sada vlada premijera Viktora Orbána poduzima izravnije mjere protiv te prakse, ne nametanjem daljnjih ograničenja, već zahtijevanjem od liječnika da trudnice saslušaju otkucaje djetetovog srca prije nego što odluče pobaciti.

“Ako majke imaju priliku čuti otkucaje srca svoje bebe, mogle bi odbiti pobačaj”, dodala je glasnogovornica Društva za zaštitu nerođene djece (SPUC), ističući da je “tim koji financira British Heart Foundation sa Sveučilišta u Oxfordu pokazao da srce nerođenog djeteta može početi kucati već 16 dana nakon začeća.”

“Nastavlja se sveobuhvatno poricanje ljudskosti nerođene djece, unatoč sada jasnom razumijevanju embriologije i rutinskoj upotrebi ultrazvučne tehnologije za praćenje razvoja nerođenog djeteta”, požalila se.

“Poricanje je oduvijek bilo nužan obrambeni mehanizam za zagovornike pobačaja, ali umjesto da imaju hrabrosti izravno se suočiti sa znanstvenom stvarnošću, mnogi se pobornici pobačaja skrivaju iza sve razrađenijeg i pogrešnijeg jezika i propisa kako bi prikrili istinu o humanosti nerođenih, i što je točno pobačaj.”

“Ovo je veliki korak u pravom smjeru, koji nas vodi prema budućnosti u kojoj su nerođeni ljudski životi priznati i zaštićeni”, složila se Eden McCourt iz grupe Otpor pobačaju.

“Zagovornici pobačaja zahtijevaju pravo žene da napravi informirani izbor. Mađarski zakon o otkucajima srca čini upravo to. Ako su žene zakonski sposobne odlučiti hoće li ili ne okončati život svoje djece, trebalo bi biti obavezno da čuju otkucaje srca kojim bi taj izbor prestao”, nastavila je McCourt.

“Zagovornici pobačaja također tvrde da ‘vjeruju ženama’. Ako vjeruju u to, onda se ženama može ukazati ba realnost pobačaja, umjesto da se istina skriva od njih”, rekla je, dodajući da “ako nema ničeg stvarno lošeg u pobačaju, i ako on stvarno ne ubija ljudsko biće, onda bih očekivala da će zagovornici pobačaja biti sretni zbog ovog dodatnog sloja informacija koji će biti uključen u ženino ‘pravo’ da pobaci.”