Made in China – u čemu leži tajna?

Peter Navarro, poznati pisac i redatelj, autor je dokumentarca pod nazivom „Death by China“, koji obrazlaže uzroke i posljedice gospodarske situacije u kojoj se danas nalazi cijeli zapadni svijet. Film je posvećen ulozi kineske državne i gospodarske politike, koja je vještom manipulacijom uspjela pretvoriti svoju zemlju u gospodarskog diva, preuzeti gotovo svu industrijsku proizvodnju zapadnih zemalja, te stvoriti milijune praznih radnih mjesta u tim zemljama.

Iako se film fokusira na gospodarske i trgovinske probleme SAD-a, više je nego jasno da se isto odnosi i na zemlje zapadne Europe.

Od kako je Kina počela krcati zapadna tržišta protuzakonito subvencioniranim proizvodima i dampinškim cijenama 2001. godine, autor spominje da je preko 50.000 američkih tvornica zatvoreno, više od 25 milijuna Amerikanaca je ostalo bez posla, i pritom SAD duguje Kini preko 3 trilijuna dolara.

Dokumentarac datira iz 2012. godine, tako da te brojke više nisu aktualne, vjerojatno su daleko veće, ne uračunavajući uopće u računicu efekt koji su trgovinski odnosi sa Kinom imali na gospodarstva zemalja EU, gdje situacija nije nimalo bolja.