Mahmoud Abbas: „Neka 2017. godina bude godina kraja izraelske okupacije palestinske zemlje“

57e40b07c36188f34c8b467d

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas iznio je pred Generalnom skupštinom UN-a želju da 2017. godina obilježi kraj izraelske okupacije Palestine.

Nadam se da među vama postoji kolektivna odgovornost da osigurate kraj okupacije iduće godine.

Abbas je najavio da će podnijeti prijedlog rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a protiv „terora doseljenika nad Palestincima“.

Abbas je kritizirao nedavni komentar izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je usporedio rušenje doseljeničkih naselja s etničkim čišćenjem.

Tko prakticira etničko čišćenje? Rasna diskriminacija je svakodnevna realnost, Izrael nastavlja izdavati dozvole za nova naselja i infrastrukturu na okupiranim područjima, dok istovremeno sprječava Palestincima korištenje njihove zemlje.

Rekao je da bi se „Velika Britanija trebala ispričati zbog Balfour deklaracije iz 1917. godine, koja je potaknula uspostavu židovske domovine u Palestini. Velika Britanija bi također trebala priznati Palestinu kao neovisnu državu“.

Tražim od Velike Britanije, da izvuče pouku i snosi povijesnu, pravnu, političku, materijalnu i moralnu odgovornost za posljedice te deklaracije, uključujući ispriku palestinskom narodu zbog katastrofe i nepravde koju je ta deklaracija donijela, te da ispravi nanesenu nepravdu, i prizna državu Palestinu. To je najmanje što Velika Britanija može učiniti.“

Abbas je zatražio od svih zemalja da priznaju palestinsku neovisnost, te suradnju međunarodne zajednice u riješavanju izraelsko-palestinskog sukoba, dodajući da bi to „predstavljalo jedinstvenu priliku za mir, stabilnost i suživot između Palestinaca i Izraelaca“.

Dodao je da postoji potreba za mirovnom konferencijom, ali da Izrael izbjegava pregovore. Izrazio je nadu da će sve države članice UN-a primijeniti pritisak na Izrael, te da bi se konferencija trebala održati do kraja ove godine.

Abbas je zaključio: „Ako nema konferencije i nema razgovora među nama, kako onda može biti mira?

Izvor: RT