Majčinski nagon pobjeđuje društvene utjecaje

U Australiji se unazad nekoliko godina provodio program koji bi trebao djevojke udaljiti od ideje majčinstva pod izlikom sprječavanja tinejdžerskih trudnoća. Ali to im se obilo o glavu.

Australski program prema kojem djevojke dobivaju realistične lutke beba koje ponašanjem imitiraju prave bebe, kako bi djevojke naučio „surovim realnostima“ majčinstva, nije ostvario svoj predviđeni cilj. Naime, djevojke koje su sudjelovale u tom programu su dvostruko češće ostajale trudne i postajale majke od onih koje nisu sudjelovale u programu.

U sklopu programa Virtual Infant Parenting, više od 2.800 djevojaka u dobi između 13 i 15 godina u Južnoj Australiji dobile su baby simulator, te se njihov život pratio do njihove dvadesete godine. Naknadno istraživanje otkrilo je da su djevojke koje su sudjelovale u programu kasnije imale višu stopu trudnoća (17 posto), od djevojaka koje nisu sudjelovale u programu (11 posto). Pored toga, samo 6 posto njih je imalo pobačaj, za razliku od ostatka djevojaka gdje je pobačaj imalo 9 posto.

Drugim riječima, rezultat programa je bio više trudnoća, i manje pobačaja, suprotno od onoga što su pokretači programa imali na umu.

Sally Brinkman sa Sveučilišta Telethon Kids Institute, koje je provelo istraživanje, izjavila je:

Mogući faktori koji su doveli do ovakvog rezultata uključuju pozitivan oblik pažnje i potpore koju su djevojke dobivale tijekom brige za robo-bebe. Najčešće bi se članovi obitelji uključili u projekt, te su neke djevojke postale vezane za simulatore, do te mjere da su voditelji programa razmišljali o dovođenju savjetnika koji bi emocionalno odvojili djevojke od lutaka. Lutke, koje koštaju 1.320 dolara svaka, su se ispostavile kao neučinkovit način trošenja javnih sredstava.“

Tko bi mislio da će iskustvo sa virtualnim bebama djevojkama približiti majčinstvo umjesto udaljiti ga od njih? Kao da je majčinstvo genetski predodređeno ženama, zar ne? Priroda je jača od društvenih manipulatora, nagon će uz pravi poticaj uvijek nadjačati lažne društvene utjecaje.

Autor: Ivica Mandekić