Majka koja je ubila pedofila jer joj je silovao sina objasnila da su vlasti uporno ignorirale njene prijave

Objavljeno:

Sarah Sands ubila je Michaela Pleasteta (77) u bjesomučnom napadu nakon što je otkrila da je pedofil koji je zlostavljao tri mlade žrtve u susjedstvu uključujući i njezina 12-godišnjeg sina.

U to vrijeme nitko nije znao za gnusnu prošlost Pleasteda, iako je napao bezbroj dječaka prije nego što je promijenio ime po izlasku iz zatvora. Živio je u svom stanu u istočnom Londonu 16 godina prije nego ga je monstruozno ponašanje ponovno sustiglo.

Tijekom suđenja, Sands je rekla da je saznanje o prošlosti Pleasteda razlog zašto ga je ubila nakon što je pobijesnila, ali sada su prvi put ona i njezin sin Bradley otkrili detalje.

„Učinila sam ono što bi učinila svaka majka jer je to učinio mom sinu Bradleyju, mom sinčiću“, rekla je britanskim novinama The Sun.

Pleastead je bio dobro poznat u tom stambenom naselju i Sands ga je uvijek smatrala ugodnim.

Kad je njezinom sinu Bradleyju ponudio posao u društvenom domu u kojem je radio, mislila je da bi to bila dobra prilika.

„Mick je bio uzor“, rekla je. „Nisam imala razloga da mu ne vjerujem. Mislila sam da je Bradley na sigurnom.“

No, njegova bliskost s djecom na kraju je dovela do glasina i podsmijeha drugih mještana, a Sands se sažalila, navraćala je na šalice čaja i kuhala ugodna jela.

Susjedni predator počeo je napastovati njezina tada 12-godišnjeg sina prije nego što ga je zlostavljao u trgovini i svom domu, samo nekoliko metara od njegove mame.

Bradley je naglo napustio posao i postao ćudljiv, prisjetila se Sands. Na kraju je otkrio što mu se dogodilo.

„Zatekla sam ga kako čupa kosu, trese se i plače. Bilo mi je loše i slomljeno mi je srce.“

Sands je nazvala policiju i oni su joj predložili da se preseli, pa je spakirala djecu i otišla kod majke misleći da će to biti samo privremeno. Od općinskih vlasti tražila je da presele Micka, što su oni odbili učiniti.

Kasnije se Sands vratila svojoj kući, izvadila nož iz kuhinje i otišla suočiti se s Pleasteom. Majka petero djece ubola ga je pet puta i ubila.

„Nisam ni sanjala da ću biti sposobna za to“, prisjetila se. „Ne ponosim se time, ali barem znam da ne može povrijediti nikoga drugoga.

„Nikada više ne bih ubila. Ne vidim sebe kao ubojicu. Ali ne žalim za onim što sam učinila. Bila sam mama koja je očajnički željela zaštititi svoju djecu.“

Nekoliko tjedana prije nego što je Pleasted ubijen, policija je stigla na imanje u predgrađu Canning Towna kako bi ga uhitila i optužila za seksualno zlostavljanje dva dječaka mlađa od 13 godina.

Protiv njega se vodila i istraga zbog zlostavljanja trećeg dječaka.

Unatoč tome, pušten je uz jamčevinu da čeka suđenje i dopušteno mu je da se vrati kući u svoj stan koji je gledao na školu i igralište.

S obzirom na njegovu bliskost s Pleasteom, istražitelji su pozvali Bradleyja na ispitivanje i povjerio im je da je i on napadnut.

Sands nije znala sve do nekoliko tjedana kasnije, 28. studenog 2014. kada je zatekla svog dječaka u histeričnom stanju.

„Stalno je govorio: ‘Trebao sam ti reći prije – to ga je moglo spriječiti da dohvati te mlađe dječake.“

Izbezumljena, popila je dvije boce vina i, teško pijana, vratila se u svoj stan kako bi se suočila s Pleastedom.

Namjera joj je bila zamoliti ga da prizna, što bi spasilo Bradleyja da ne mora svjedočiti na eventualnom suđenju, kaže ona. Pleasted joj se nasmiješio i rekao da su njegove žrtve lažljivci koji su mu pokušalo uništiti život, prije nego što je nasrnuo na nju i uhvatio je za ruku.

„Bila sam uplašena. Nije trebalo biti tako. Htio me poslušati. Trebao me slušati. Bio je hladan. Drugačiji čovjek od onog koji mi je bio prijateljski susjed.

„Ubola sam ga nožem u prednji dio i zgrabio me. Izgubila sam kontrolu. Nisam mogla dopustiti da netko drugi nastrada, netko je morao zaštititi ljude.“

Ubola ga je pet puta kuhinjskim nožem od 30 cm u, kako je sud utvrdio, „bjesomučnom“ i „kontinuiranom“ napadu u kojem Pleasted nije trenutno ubijen.

Uvukao se u hodnik svog stana i umro u lokvi svoje krvi.

Sa 19 godina, Bradley je rekao da je imao noćne more da će „Mick doći za mnom“.

Tijekom suđenja pojavio se šokantan opseg Pleastedova zločina – zlostavljao je bezbroj djece tijekom gotovo tri desetljeća.

No, zbog „propusta“ u sustavu, nikada nije morao otkriti svoja uvjerenja stambenim vlastima ili društvenoj organizaciji u kojoj je radio.

A kad su se prvi put pojavile zabrinutosti zbog njegove bliskosti s djecom, policija se nije potrudila provjeriti bazu podataka koja bi otkrila promjenu njegovog imena i bolničku dokumentaciju.

Taj je zapis započeo 1970. godine kada je prvi put privukao pozornost policije.

U razdoblju od gotovo 30 godina, Pleasted – tada poznat kao Robin Moult prije nego što je legalno promijenio ime – bio je 24 puta osuđivan za razne seksualne zločine prema djeci.

S novim identitetom i bez obveze ikome otkriti svoju prošlost, krajem devedesetih preselio se u stambeno naselje Canning Town i skrasio se kao Pleasted, ugodan umirovljenik.

Njegov posao u društvenom domu pružio mu je autoritet i poštovanje, kao i pristup mladim dječacima.

Godine 2012., zabrinuti mještanin prijavio je Pleastedovu neobično blisku vezu s dječakom. Socijalni radnici intervjuirali su dijete i njegovu obitelj, ali nije podnesena prijava.

Ukupno tri poziva policiji zbog zabrinutosti nisu podigli nikakve uzbune, unatoč njegovoj prošlosti, jer nije provjerena nacionalna baza podataka.

Krajem 2014. uhićen je i optužen za seksualno zlostavljanje dva dječaka, a protiv njega se vodila istraga zbog napada na trećeg – Bradleyja.

Ubila ga je u studenom te godine.

Predsjedavajući sudac Nicholas Cooke QC opisao je okolnosti kao „jedinstvene“ i vjeruje da je gđa Sands izgubila kontrolu nad sobom, umjesto da je odlučila uzeti zakon u svoje ruke.

„Ovo je bio slučaj u kojem se optuženica odmah predala policiji u jako stresnom stanju, nikada nije osporavala odgovornost za ubojstvo, nije iskoristila priliku da se riješi dokaza i pokazala je kajanje“, rekao je rekao je.

„Uzimajući u obzir ove stvari, ali priznajući da mora postojati ograničenje milosrđa nakon oduzimanja života, smanjujem vam kaznu na tri i pol godine zatvora.

„Moram vas osuditi za kazneno djelo ubojstva iz nehata – protupravno oduzimanje tuđeg života, ali ne i ubojstvo.

Kazna je nakon žalbenog postupka povećana na sedam i pol godina. Sands je odslužila četiri godine prije nego što je puštena na uvjetni otpust u kolovozu 2018.

Povezani članci

Posljednje objavljeno