Sudska tužba protiv savezne države Oregon tereti ju za nametanje “ideološkog lakmus testa” za one koji žele usvojiti djecu iz udomiteljske obitelji, što zahtijeva pridržavanje progresivne ideologije o LGBT pitanjima.

Odvjetnička tvrtka Alliance Defending Freedom objavila je u ponedjeljak da je podnijela tužbu u ime Jessice Bates, “majke petero djece koja želi posvojiti braću i sestre iz udomiteljske obitelji”. Kako je napomenulo odvjetničko društvo, Bates “nastoji posvojiti par braće i sestara, koje je općenito teže smjestiti.”

U pritužbi su navedeni direktor Oregonskog odjela za ljudske usluge, Fariborz Pakseresht, zamjenik direktora Oregonskog odjela za ljudske usluge, Liesl Wendt, privremena direktorica Oregonskog odjela za društvene usluge, Odjela za dobrobit djece, Aprille Flint-Gerner, kao i Malheur Županijske službenice Rebecca Garrison i Cecilia Garcia kao optuženici. Podnesena je Okružnom sudu Sjedinjenih Država za okrug Oregon, odjel Pendleton.

Tužba je uslijedila nakon odbijanja Odjela za socijalne usluge Oregona da Bates izda potvrdu potrebnu da postane posvojiteljica nakon što je obavijestila državu da je njezina vjerska uvjerenja sprječavaju da se pridržava državnog zakona koji zahtijeva od potencijalnih posvojitelja da “poštuju, prihvaćaju i podržavaju “seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje” djece koju žele posvojiti.

Dok je prolazila kroz potrebnu obuku kako bi postala posvojitelj, instruktor je obavijestio Bates da “posvojitelji i roditelji moraju koristiti djetetove zamjenice i potvrditi djetetov rodni identitet ako djetetov identitet nije u skladu s njihovim biološkim spolom.” Dodatno, instruktor je dao primjer kako bi roditelj mogao “podržati djetetovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet” tako što bi “dopustio djetetu da se oblači kako god želi i odveo ga na Povorku ponosa”.

Nakon što je završila s uputama, Bates je svoju zabrinutost iznijela Garcii, službeniku za certifikaciju ureda Oregon Department of Human Services u okrugu Malheur. “Jedna od stvari koju je obuka zaista naglasila je SOGI (seksualna orijentacija, rodni identitet) i da domaćin mora poštivati, prihvaćati i podržavati djecu čije željene zamjenice i identitet ne odgovaraju njihovom biološkom spolu”, objasnila je.

“Ne znam koliko ima djece mlađe od 9 godina koja spadaju u ovu kategoriju i meni je pomalo ludo da društvo želi natjerati djecu da razmišljaju o ovim stvarima u tako mladoj dobi; mislim da ih trebam pustiti da zadrže svoju nevinost, tako da to možda i nije problem, ali moram vam dati do znanja da ne mogu podržati ovakvo ponašanje djeteta,” dodala je. “Nemam problem voljeti ih i prihvatiti takve kakvi jesu, ali ne bih ih ohrabrivala u ovakvom ponašanju.”

Bates je podijelila svoje uvjerenje da nam “Bog daje naš rod/spol i da to nije nešto što mi biramo”, naglašavajući da je “moja vjera u sukobu s ovim i samo sam osjećala da vam to moram dati do znanja”.

Garcia isprva nije odgovorila na njezin e-mail u kojem je iznijela svoje brige i nije odgovorila na naknadni e-mail koji je Bates poslala mjesec dana kasnije. Kad je telefonom kontaktirala Bates mjesec i pol dana nakon što je poslala originalni e-mail, Garcia ju je obavijestila da “nije kvalificirana za posvojenje zbog svojih vjerskih uvjerenja”.

U tužbi se tvrdi da Odjel za ljudske usluge Oregona krši Batesina prava iz Prvog amandmana na slobodu govora, udruživanja i okupljanja, kao i klauzulu o slobodnom prakticiranju vjere. Također se navodi ponašanje državnih i lokalnih dužnosnika kao kršenje Batesinog prava na “jednaku zaštitu pred zakonom” prema Četrnaestom amandmanu. Tužbom se traži nalog kojim se zakon države Oregon proglašava neustavnim, sprječava država da ga provodi i traži naknada odvjetničkih troškova.