Makedonci povodom Dana pobjede nad fašizmom izdali poštansku marku s kartom NDH

Pošta Sjeverne Makedonije povodom Dana pobjede nad fašizmom izdala je poštansku marku s kartom Nezavisne Države Hrvatske u proširenim granicama, što je izazvalo brojne reakcije, ponajviše srpskih organizacija.

Njihova je namjera bila povezati Makedoniju i njezina europska nastojanja s Hrvatskom, trenutačnom predsjedateljicom Europske Unije, te iskazati zahvalnost Hrvatskoj za pomoć u eurointegracijama, povodom čega je markica izdana u okviru serije „Sjeverna Makedonija u EU“. No, umjesto da se na markici nađe Hrvatska u današnjim teritorijalnim okvirima, na markici je greškom osvanula Hrvatska kakva je teritorijalno izgledala u doba NDH, odnosno čak i nešto veća.

Čim su u Makedonskoj pošti uočili grešku, markicu su povukli, te uputili službenu ispriku.

Pošta Sjeverne Makedonije Skoplje izvinjava se zbog nenamjerne greške i tehničkih propusta u objavljivanju odgovarajuće poštanske marke iz serijala ‘Sjeverna Makedonija u EU’ čija je svrha obilježavanje predsjedavanja Republike Hrvatske EU-om. Poštanska marka prikazuje pogrešnu kartu Republike Hrvatske i ostalih zemalja regije i zbog toga se marka odmah povlači iz upotrebe, što znači poništavanje ukupno izdanog tiraža od 6.000 primjeraka.