Makedonija i Grčka nadomak dogovoru oko novog naziva makedonske države

Foto: Reuters / Ognen Teofilovski

Pregovori između Skopja i Atene o službenom nazivu makedonske države pri samom su kraju, te bi konačan tekst sporazuma uskoro trebao biti spreman, izjavio je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias.

Mi, kao ministri vanjskih poslova, obavili smo ono što se očekivalo od nas kao predstavnika vlada dviju država. Sljedeći korak su pregovori na razini eksperata, potrebno je riješiti određena tehnička i pravna pitanja“, poručio je Kotzias nakon sastanka s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

Dimitrov je izjavio da je moguće da dvije države postignu konačan sporazum prije EU summita koji će se održati 28. lipnja ove godine.

Još početkom mjeseca je grčki premijer Tsipras izjavio da je postignut napredak u pregovorima s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom po pitanju spora oko imena republike Makedonije, te da se obje strane nadaju da će sporazum biti postignut do EU summita u lipnju. Zaev je tada rekao da bi nedavno predložen naziv Republika Ilindenska Makedonija mogao biti traženi kompromis.

Grčka i Makedonija nalaze se u dugogodišnjem sporu oko imena Republike Makedonije. Grčka smatra da se naziv Makedonija može odnositi samo na njenu sjevernu pokrajinu istog naziva, kao i na naziv antičke kraljevine Makedonije, te inzistira da bivša jugoslavenska republika Makedonija koristi drugi službeni naziv.

Upravo takva formulacija – Bivša jugoslavenska republika Makedonija – dogovorena je kao privremeno riješenje na međudržavnim pregovorima 1995. godine. Već više od dvadeset godina Grčka upravo zbog imena susjedne države koči pristup Makedonije euroatlantskim integracijama.