Makedonija je spremna odreći se vlastitog imena zbog ulaska u NATO i EU

Foto: AP / Boris Grdanoski

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je spremnost na to da njegova zemlja odustane od imena „Makedonija“ te zadrži službeni naziv „Bivša jugoslavenska republika Makedonija“, ime na kojem inzistira Grčka, samo kako bi ušla u NATO savez i Europsku Uniju.

Postoje dvije mogućnosti, ili da riješimo postojeći problem, ili da uđemo u NATO pod privremenim imenom, te nastavimo pregovore s Grčkom oko njihovog problema s našim ustavnim nazivom vezano uz integraciju u Europsku Uniju. Njima je jasno da je naša želja o ulasku u EU vrlo jaka.

Makedonija se 1995. godine priključila NATO-vom programu „Partnerstvo za mir“, a 1999. godine Akcijskom planu koji pruža savjetovanje, podršku i potporu zemljama koje teže članstvu u savezu.

Grčka i Makedonija uključene su u spor glede službenog imena makedonske države, jer Grčka pod terminom „Makedonija“ priznaje samo geografski prostor i nekadašnje makedonsko kraljevstvo, te iznistira da Makedonci koriste službeni naziv „Bivša jugoslavenska republika Makedonija“. Shodno tome, Grčka koči ulazak Makedonije u NATO i Europsku Uniju.

Izvor: Sputnik