Malezija je pojačala pritisak na investicijsku tvrtku Goldman Sachs, podnijevši kaznene prijave protiv 17 sadašnjih i bivših direktora podružnica banke zbog navodne umiješanosti u skandal u iznosu od više milijardi dolara.

Goldman Sachs bio je pod nadzorom zbog svoje uloge u pružanju pomoći oko organiziranja ponude obveznica vrijedne 6,5 milijardi dolara namijenjene malezijskom državnom fondu, 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Fond je u središtu jednog od najvećih financijskih skandala svih vremena, a sada se vodi istraga zbog pranja novca, prenosi RT.

U prijavama objavljenim u petak, malezijski državni odvjetnik Tommy Thomas rekao je da rukovoditelji spomenuti u dokumentu trebaju biti odgovorni za ulogu američke banke u prijevari. Tužiteljstvo traži zatvorske kazne i novčane kazne za optužene, „s obzirom na ozbiljnost programa prijevare i pronevjeru milijardi obveznica te dugotrajno razdoblje u kojem su djela planirana i izvršena.

Svaka optužba nosi maksimalni zatvorski rok od 10 godina i kaznu od najmanje 239.000 dolara.

Na popisu je 17 ljudi koji su između svibnja 2012. i ožujka 2013. vodili tri podružnice Goldman Sachsa, tijekom kojih se dogodila navodna prijevara, navodi glavni odvjetnik.

Richard Gnodde, koji vodi međunarodno poslovanje banke u Londonu, kao i kanadski izvršni direktor Michael Evans, bivši šef Goldman Sachs Azija koji je trenutno predsjednik kineskog giganta za e-trgovinu Alibaba, bili su među optuženima u petak. Na popisu je i britanski bankar Michael Sherwood, bivši potpredsjednik firme s Wall Streeta.

Najnoviji slučaj nadovezuje se na prošlogodišnje optužbe, kada su malezijske vlasti podigle optužnicu protiv tri jedinice Goldman Sachsa i dvojice bivših zaposlenika. Kuala Lumpur traži 7,5 milijardi dolara odštete od banke.

Američka investicijska banka više je puta negirala bilo kakva kaznena djela, tvrdeći da je postala žrtvom prethodne korumpirane malezijske vlade. Komentirajući najnovije optužbe, Goldman Sachs je rekao da su optužbe pogrešno usmjerene te je obećao da će ih „energično“ osporiti.