Stanovnici Malezije dosjetili su se neobične ideje kako prikupiti novac za otplatu državnog vanjskog duga te su se okrenuli – crowdfunding kampanji. Rezultat je bio neočekivan.

U samo 24 sata, Malezijci su skupili dva milijuna dolara, iako je to tek kap u moru duga od 250 milijardi dolara, odnosno 80 posto BDP-a. Usporedbe radi, hrvatski dug iznosi više od 82 posto BDP-a.

Odlaskom donedavnog predsjednika Najba Razaka, zbog optužbi za korupciju, Malezijci su odlučili pomoći državi iz vlastitih džepova, piše BBC.

Kampanju je pokrenuo 27-godišnjak koji je izjavio kako je „zaljubljen u svoju zemlju i ponosan na nju“, a kampanja je privukla iznenađujuće veliki broj zainteresiranih.

Država je pozdravila ideju te otvorila bankovni račun za donacije onih koji žele pomoći.

Slično se već dogodilo tijekom 1990-ih u Južnoj Koreji, kada su tamošnji stanovnici u redovima donirali vjenčano prstenje i drugi nakit kako bi pomogli državnoj ekonomiji da stane na noge u sveopćoj krizi.

Novi premijer Mahathir Mohamad, koji je neočekivano zasjeo na svoju poziciju prošli mjesec, izjavio je kako mu je glavni cilj rješavanje pitanja vanjskog duga. Pritom je dodao kako vjeruje da je veliki dio državnog novca nestao u korupcijskom skandalu koji je potresao tu zemlju.

Premda analitičari tvrde kako ovaj potez neće imati veći utjecaj na smanjenje vanjskog duga, u današnja vremena iznenađujuće je vidjeti da građani sami spremno i dobrovoljno doniraju novac vlastima.