Progresivnost u Malmöu, danas poznatom po eksplozijama ručnih granata i pucnjavama, dosegla je novi nivo. Riječ je o projektu u kojem su kriminalcima u zamjenu za suzdržavanje od kaznenih djela dodijeljeni na korištenje luksuzni stanovi, hrana i usluge čišćenja. No, projekt je ostvario krajnje neočekivani ishod.

Socijalna služba grada Malmöa financirala je novcem poreznih obveznika smještaj kriminalaca u luksuznim stanovima. Tako su tijekom prošle godine dvojica članova kriminalne bande iz četvrti Rosengård živjela u 5-sobnom stanu na 180 metara kvadratnih, u središtu grada, prenosi Samtiden.

Stan je bio unajmljen od privatne tvrtke, a grad je mjesečno izdvajao oko 4500 eura za 18-godišnjeg Amira te oko 5400 eura za drugog neimenovanog kriminalca. U cijenu je bila uključena hrana te nadzor socijalne službe.

Kako kriminalci nisu željeli čistiti sami stan, dobili su čistačicu. Međutim, njene usluge Amir nije cijenio, pa je jednog dana poslao SMS socijalnoj službi u kojem je prijetio da će čistačicu „baciti s balkona“ ako ga opet probudi u 13 sati popodne, kada joj je zakazan termin.

Otisci prstiju na bombi

Jednog dana u blizini njihova stana eksplodirala je bomba. Forenzičari su na dijelovima detonirane bombe pronašli Amirove otiske prstiju, pa je uslijedio pretres stana u kojem je živio. Policija je, začudo, pronašla eksploziv, dok je Amir optužen za posjedovanje eksploziva ali ne i za podmetanje i detoniranje bombe.

U njegovom mobitelu policija je otkrila razmijenjene poruke s neimenovanim, ali poznatim kriminalcem, o dostavi eksploziva. Dotični kriminalac također je bio smješten u besplatni luksuzni stan.

Amirov cimer je pak osuđen zbog iznude i nasilničkog ponašanja, ali nije dugo vremena proveo u zatvoru te je pušten na slobodu.

Milijuni potrošeni na propali projekt

Sveukupno, vlasti grada potrošile su oko 7 milijuna eura na smještaj kriminalaca u luksuzne stanove tijekom proteklih 10 godina, u što nisu uračunati i troškovi hrane. Uvjet takvog smještaja bio je sporazum kriminalaca i socijalnih radnika prema kojem se kriminalci ne bi smjeli baviti – kriminalom.

Jedan od primjera uspješnosti projekta je i još jedan kriminalac iz četvrti Rosengård, koji je od tvrtke za najam stanova dobio i smještaj i posao, bez posredništva socijalne službe. U njegovom stanu policija je pronašla kokain kojeg je preprodavao na ulici. Ista osoba sudjelovala je u pljački i pucnjavi u gradu.

Oni su samo željeli pomoći

Kako tvrde iz socijalne službe grada Malmöa, trenutno se bave proučavanjem i istragom ovih informacija, dok tvrtka za najam stanova nije željela komentirati događanja. Oni su tek kratko izjavili da su „samo željeli pomoći.

Ostaje nepoznato je li projekt obustavljen. Međutim, poznavajući duboku naklonjenost tamošnjih vlasti kriminalcima, ratnim zločincima i ostalom društvenom šljamu, teško je uopće i pomisliti na nešto takvo.