Eritrejski imigrant koji tvrdi da ima 16 godina, osuđen je na sedam godina zatvora zbog ubojstva 15-godišnjeg švedskog školskog kolege. Nakon odsluženja kazne trebao bi biti deportiran.

Ubojstvo se dogodilo u veljači pri čemu je „maloljetni“ Eritrejac ušao u svađu s navodnim prijateljem, kojega je potom zadavio. Eritrejac tvrdi da nije namjerno ubio tinejdžera, javlja Nyheter Idag.

Nakon smrti tinejdžera, Eritrejac je svom „prijatelju“ ispraznio džepove i fotografirao njegovo tijelo svojim mobitelom. Iako je fotografije obrisao idući dan, pronašli su ih forenzički stručnjaci.

Obitelj tinejdžera prijavila je njegov nestanak dva dana nakon ubojstva, ali tijelo nije pronađeno sve do 13. veljače nakon što je Eritrejanac priznao incident prijatelju. Prijatelj je proslijedio informacije svojim roditeljima koji su pozvali policiju. Imigrant je uhićen tog dana.

Tijekom suđenja Eritrejcu, sud je utvrdio da je, unatoč tvrdnjama imigranta, ubojstvo vjerojatno bilo namjerno zbog fotografiranja i pljačke ubijenog. Svjedoci su također rekli da je imigrant već ranije prijetio 15-godišnjaku da će ga ubiti.

Dok je Eritrejac tvrdio da ima 16 godina, medicinski testovi otkrili su da ima najmanje 18 godina, a svjedok je izjavio da je star čak 21 godinu.

Presuda o protjerivanju također je u pitanju, budući da Švedska često odbija deportirati imigrante u Eritreju ako podnesu zahtjev za azil.