„Maloljetni“ imigranti korišteni kao seksualno roblje u zamjenu za smještaj i hranu u Švedskoj

Nekoliko švedskih organizacija javno je optužilo starije skrbnike da koriste „maloljetne“ imigrante kao seksualne robove u zamjenu za hranu i smještaj

Volonterska organizacija Agape iz Gothenburga navela je najmanje 20 slučajeva u kojima je skrb o „maloljetnim imigrantima bez pratnje“ bilo svedeno na seksualno iskorištavanje, prenosi Göteborgs Posten.

Pored seksualnih usluga, neki od ovih imigranata koriste se za neplaćeni rad ili jednostavno – ropstvo. Kako tvrde iz udruge, stvarna brojka je mnogo veća jer je i samim imigrantima navodno problem priznati u čemu sudjeluju.

Sara Edvardson Ehernborg iz aktivističke mreže Vi står inte ut („Mi to možemo podnijeti“) također je potvrdila brojne slučajeve u kojima se od imigranata traže seksualne usluge u zamjenu za pomoć.

Žene su ih koristile da bi zanijele. Neke su čak i rodile,“ tvrdi Edvardson Ehernborg.

Iz organizacije Vojska spasa u Gothenburgu također su potvrdili ove navode. „To je češće prisutno nego što mislite,“ rekla je Lilla Bommen.

Zanimljivo je da su iz pojedinih organizacija pokušali podići javnu uzbunu oko ovih robovlasničkih metoda još 2017., ali su naišli na uobičajena etiketiranja i optužbe za „rasizam“ i „osuđivanje predanih žena.“