Švedski Središnji odbor za pomoć studentima (CSN) isplatio je preko 395 milijuna SEK (oko 39.2 milijuna eura) studentskih zajmova 6.000 Afganistanaca koji su klasificirani kao takozvani „maloljetnici bez pratnje“. Izgledno je da novac nikad neće biti vraćen.

Iako dotični nemaju nikakve osnove za ostanak u zemlji, dozvoljen im je ostanak u Švedskoj prema „srednjoškolskom zakonu“.

Sveriges Radio u svojoj poruci želi ove Afganistance zadržati u zemlji jer u suprotnom novac neće biti vraćen, iako se isti ne pitaju zašto su dotični novac uopće dobili.

„Srednjoškolski zakon“ omogućio je švedskim vlastima da zadrže Afganistance prije nego su oni još dobili spomenute zajmove. Tako je između 6 i 9 tisuća njih dobilo ponudu da se upišu u srednje škole, što bi švedski porezni obveznici trebali financirati s 3 milijarde SEK (oko 280 milijuna eura), ali su se troškovi povećali na čak 5 milijardi SEK (oko 496 milijuna eura).

Dosad je Afganistancima dano preko 39.2 milijuna eura iako je upitno hoće li ih moći vratiti.

Većina dotičnih Afganistanaca u Švedskoj živi uz uvjet da moraju završiti srednju školu s dobrim ocjenama te nakon toga moraju naći posao unutar određenog perioda.

CSN formalno može tražiti vraćanje zajmova i ako Afganistanci ne završe školovanje i ne nađu posao te ako se vrate u matičnu zemlju. Međutim, teško je vjerovati da će se nešto takvo ostvariti ni u kojem slučaju.