Prema posljednjem istraživanju, manjak vitamina D, kojeg primarno dobivamo izlaganjem sunčevom zračenju, povezan je s razvojem ozbiljnih simptoma i komplikacija kod infekcije COVID-19.

Istraživanje pod nazivom „Moguća uloga vitamina D u sprječavanju citokinske oluje i povezane smrtnosti kod COVID-19 pacijenata“ koristilo je dostupne podatke o pacijentima iz Velike Britanije, SAD-a, Kine, Francuske, Italije i Južne Koreje. Pacijenti koji su imali niske razine vitamina D u tijelu imali su veću vjerojatnost za razvoj komplikacija poput „citokinske oluje“, imunološke reakcije organizma koja često dovodi do smrtnog ishoda.

Zaključak istraživanja jest da terapija vitaminom D može umanjiti posljedice infekcije korona virusom tako što smanjuje opasnost od citokinske oluje.

Znanstvenici naglašavaju da se vitamin D pritom ne smije smatrati čudotvornim lijekom za COVID-19, te da su potrebna dodatna istraživanja. Oni su uvjereni da vitamin D djeluje na način da potiče imunološki sustav, ali mu istovremeno ne dopušta nekontrolirani imunološki odgovor u vidu citokinske oluje, oblika hiperinflamacije zbog pretjerane reakcije imuniteta.

Vitamin D ne može spriječiti osobu da se zarazi virusom, niti može sam po sebi izliječiti bolesti, ali može zaštititi ranjive skupine ljudi koje pate od manjka tog vitamina, a tu posebno spadaju osobe starije životne dobi, kao i osobe crne puti.