Analiza koju je proveo Europski revizorski sud (ECA) otkrio je da manje od 40 posto svih ilegalnih imigranata kojima je određena deportacija van EU to i učine. U pogledu imigranata koji dolaze iz zemalja van Europe, to je učinilo manje od 30 posto.

Još od 2008., pola milijuna stranih državljana u prosjeku dobije naređenje napustiti EU jer su ušli ili borave nelegalno,“ stoji u priopćenju ECA.

Međutim, samo 38% se vraća u svoju zemlju podrijetla ili u zemlju iz koje su otputovali u EU. Ovaj prosjek pada ispod 30% za povrat izvan Europe.

To tijelo navodi lošu suradnju mnogih matičnih zemalja imigranata kao pokretački faktor niske stope povratka.

Suradnja na readmisiji sastavni je dio političkog dijaloga EU s trećim zemljama: Komisija, Europska služba za vanjske poslove i države članice rješavaju ga kroz posebne okvire suradnje s trećim zemljama“, navela je ECA.

„Sporazum iz Cotonoua između EU i afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja i drugi sporazumi EU-a s trećim zemljama sadrže obvezu prihvaćanja povratka bilo kojeg od njihovih državljana koji su ilegalno prisutni na teritoriju EU, na zahtjev države članice i bez daljnjih formalnost“.

ECA je objavila pregled nadolazećeg cjelovitog izvještaja, koji bi trebalo biti objavljen u ljeto 2021. godine.