Manje od pola Hrvata smatra da je članstvo u EU dobra stvar

Samo 40 posto od ukupno ispitanih 1.007 hrvatskih građana, smatra da je članstvo u Europskoj uniji dobra stvar. Na nivou čitave Europske unije 61 posto ljudi smatra da je članstvo u toj asocijaciji pozitivnog karaktera. Istovremeno, 11 posto hrvatskih građana odlučno smatra da je članstvo u EU loša stvar.

U usporedbi s rezultatima Eurobarometra iz proljeća 2018. godine, tri posto manje ispitanika smatra da je članstvo Hrvatske u EU loša stvar, dok je postotak onih koji smatraju da je članstvo u EU dobro pao za četiri posto.

Oglas:

       

Nedavno objavljeno istraživanje javnog mnijenja koje je na temu mogućeg uvođenja eura za HNB izradila agencija Ipsos, pokazuje slične stavove. Istraživanje je pokazalo da 43,6 posto ispitanika smatra posljedice ulaska Hrvatske u Europsku uniju pozitivnima, dok 31,4 posto smatra da posljedice ulaska u EU nisu ni pozitivne niti negativne.

Eurobarometar također je postavio pitanje „Da se sutra održava referendum o izlasku Hrvatske iz EU kako bi glasali?“. 52 posto ispitanika zaokružilo bi opciju ostanka, 17 posto za izlazak, a čak 31 posto ne zna što bi zaokružio. Prema europskom prosjeku 27 zemalja članica, 68 posto ispitanika reklo je da bi glasalo za ostanak.