Maorska stranka zahtjeva da se Novi Zeland preimenuje u Aotearoa

Foto: RNZ / Jane Patterson

Novozelandska maorska stranka pokrenula je peticiju za promjenu službenog imena Novog Zelanda u Aotearoa, prema jeziku Te Reo Māori, što je naziv maorskog jezika u toj zemlji.

Krajnje je vrijeme da  Te Reo Māori bude vraćen na mjesto koje mu pripada kao prvi i službeni jezik ove zemlje“, izjavili su čelnici stranke Te Pāti Māorija, Rawiri Waititi i Debbie Ngarewa-Packe u objavi koja je pokrenula peticiju. „Mi smo polinezijska zemlja – mi smo Aotearoa.“

Aotearoa je ime koje će ujediniti našu zemlju, a ne podijeliti je“, rekao je Waititi. „Drugi pokušavaju koristiti ovaj alat koji dijeli, ali ovo je uključivo oruđe, gdje su naši preci pristali da svi zajedno živimo na ovoj zemlji.

Peticija također poziva vladu da „identificira i službeno vrati izvorne nazive Te Reo Māori za sva mjesta, gradove i mjesta u cijeloj zemlji“ u sljedećih pet godina, dovršivši proces do 2026. godine.

Tangata whenua je do smrti bolestan zbog toga što su imena naših predaka osakaćena, bastardizirana i zanemarena. 21. je stoljeće, ovo se mora promijeniti“, stoji u peticiji.

Stranka Te Pāti Māori poručila je kako su sukcesivne vlade i nametanje kolonijalnog programa u obrazovnom sustavu rezultirale raširenim gubitkom jezika među Māorima, pri čemu je uporaba jezika pala s 90% na 20% u posljednjih 90 godina.