Koalicija marksističkih zastupnika i političara iz Bremena u Njemačkoj iz proračuna grada u financijskom problemu izdvojila je 60.000 eura za postavljanje spomenika dileru droge iz Sierre Leonea.

Lokalni političari iz stranke Lijevih, Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i Zelenih planiraju izgraditi spomenik Laye-Alama Condéu, 34-godišnjem imigrantu iz Sierre Leonea, koji je umro nakon gutanja nekoliko paketića kokaina, prenosi Junge Freiheit.

Condé je uhićen zbog sumnje da je preprodavao drogu 27. prosinca 2004. Nakon što je shvatilo da je Condé progutao pakete s drogom, medicinsko osoblje u policijskom sjedištu pokušalo mu je izazvati povraćanje davanjem posebnog sredstva, ali na kraju nije imalo uspjeha jer se imigrant usprotivio medicinskoj intervenciji. Condé se naknadno onesvijestio i odveden je u zdravstvenu kliniku gdje je nekoliko dana kasnije umro zbog činjenice da mu je voda ušla pluća i uzrokovala nedostatak kisika.

U početku je pokrenut kazneni postupak protiv liječnika koji je naredio davanje emetika – koji izaziva povraćanje. Međutim, u studenom 2013. postupak protiv liječnika obustavljen je i naloženo mu je da plati 20.000 eura majci imigranta.

Europski sud pravde 2006. proglasio je upotrebu emetika kršenjem zabrane mučenja. Unatoč tome što su mnogi bili svjesni opasnosti postupka, marksistički političari imali su podršku da ga učine zakonitim devedesetih. Do danas još uvijek nisu odgovarali.

Godine 1995., senator Henning Scherf (SPD) u pismu je branio upotrebu emetika nakon što je tadašnja senatorica Bremenskog zdravstva Christine Wischer (SPD) izrazila zabrinutost zbog postupka. Sherf, koji je svjedočio protiv liječnika čija je odluka bila davati emetike Condéu, tvrdio je: „Ovo pismo nisam napisao ja.

Timke je također naglasio da je još jedan vodeći član SDP-a, njemački savezni ministar financija i kandidat za kancelara Olaf Scholz – iako nije iz Bremena – bio još jedan žestoki zagovornik upotrebe emetika u vrijeme Condésove smrti.

Godine 2001., Scholz je, kao hamburški senator za unutarnje poslove, uveo upotrebu emetika i obranio metodu, navodeći da „nema alternative“. U prosincu iste godine, Nigerijac Achidi John umro je tijekom upotrebe emetika koju je policija naložila u Sveučilišnoj bolnici Eppendorf u Hamburgu.

Prošlog srpnja, grupa koja već nekoliko godina zagovara izgradnju spomenika, Inicijativa za sjećanje na Laye-Almu Condéa, pokušala je opravdati financiranje spomenika rekavši: „Smrt Laye Condéa dok je bilo u policijskom pritvoru ostavilo je traga u povijesti Bremena. Sjećanje na njega stoga mora pronaći konkretno i simbolično mjesto u Bremenu. Jer postoji društvena odgovornost spomena onoga što se dogodilo i trajnog pamćenja: Tražitelj azila osumnjičen za zločin mučen je i na kraju ubijen zbog policijske mjere.“

Međutim, nedavno je skupina pokušala opravdati izgradnju spomen obilježja na drugi način – naime pozivanjem na rasizam. Gundula Oerter, glasnogovornicu inicijative rekla je: „Ne bi trebalo biti o Condesovom osobnom životu. Na današnjem komemorativnom događaju želimo se pozabaviti i rasističkim nasiljem koje se događa, na primjer, u policijskom pritvoru ili u psihijatrijskim bolnicama, kao što pokazuju neki slučajevi posljednjih godina.

Konačna odluka hoće li biti izgrađen spomenik dileru droge iz Sierre Leonea odgođena je do prosinca.