Marksistički ekstremisti hakirali GAB, tražili otkupninu za ukradene materijale, pa zaprijetili javnom objavom

Alternativna društvena mreža GAB, koja propagira slobodu govora, postala je metom marksističkih ekstremista koji su hakirali mrežu te izjavili da su „pronašli gotovo sve“ na stranicama, uključujući privatne poruke i lozinke korisnika te tvrde da će to javno objaviti.

Hakerska grupa koja se be naziva DdoSecrets (DDS), tvrdi da je u posjedu 70 GB podataka, među kojima su i privatne poruke korisnika te njihove lozinke, izjavila je suosnivačica skupine Emma Best za Wired.

Pod nazivom „Gableaks“, skupina marksističkih ekstremista tvrdi da je već podijelila ukradene podatke, uključujući privatne poruke od 15.000 korisnika GAB-a.

Šef ove društvene mreže, Andrew Torba, potvrdio je ovu vijest te izjavio kako je sve prijavljeno Odjelu za nacionalnu sigurnost (DHS).

Torba je izjavio da su hakeri tražili otkupninu u iznosu od 500.000 dolara u Bitcoinu, iako svoj protuzakoniti čin predstavljaju kao „etički potez“.

„Ovaj zahtjev za otkupninom bio bi bezvrijedan kad bi DDS učinio ono što je radio s drugim hakerskim napadima u prošlosti – tj. objavo ih u cijelosti, kao što je to učinio s informacijama s drugog web portala za slobodan govor, Parler, početkom mjeseca. DDS je napravio iznimku u našem slučaju koju trenutno ne možemo objasniti. Ova je iznimka povoljno pomogla trećoj strani koja nam je, istodobno dok se DDS pripremao objaviti naše dokumente, u tajnosti slala prijetnje e-poštom i zahtjeve za otkupninom.

Po DHS-u su DDS kriminalci. Pojedinci koji nas traže otkupninu su iznuđivači. Ne plaćamo otkupninu. Ne pregovaramo s iznuđivačima. Točka.“