Dvojica marksističkih ekstremista iz Francuske kažnjena su sa 180.000 eura zbog podmetanja požara na željezničkoj lokomotivi i štete u iznosu od 1.267.000 eura.

Dvojac starosti 20 i 34 godine, izazvali su ukupno 1,267,000 eura materijalne štete nakon što su u studenom prošle godine provalili u spremište i zapalili lokomotivu u gradu Yvelines, prenosi francuska novinska stranica Actu.

Osuđeni su poznati kao marksistički ekstremisti i te su prethodno bili uključeni u nekoliko demonstracija Žutih prsluka. Prema istražiteljima, dvojac je osim podmetanja požara želio ukrasti nekoliko predmeta koje su htjeli ponijeti na iduće demonstracije.

Marksistički ekstremisti uhićeni su nakon što je jedan od njih ostavio jaknu na mjestu događaja, a preko nje je DNK analizom utvrđeno o kome se radi. Iako su obojica priznala da su upali u spremište, negirali su podmetanje požara.

Državni tužitelj je tvrdio da su zapalili lokomotivu kako bi prikrili tragove.

Odvjetnik dvojice muškaraca rekao je da je jedan od njegovih klijenata „privučen političkim pokretima i uzrocima koje on ne razumije“.

Uhićeni su na kraju proglašen krivim te novčano kažnjeni sa 180.000 eura i osuđeni pojedinačno na dvije godine i 30 mjeseci zatvora, pri čemu im je u kaznu uračunat već odrađeno vrijeme pritvora.