Sumnja se da iza požara na talijanskom električnom čvorištu za brze vlakove stoje marksistički ekstremisti. Požar je srećom prouzročio samo veliki zastoj i sate čekanja.

Napad se dogodio u Rovezzanu, nedaleko od grada Firence, a istražitelji navode da su tri požara podmetnuta korištenjem zasad nepoznat zapaljive tekućine, izvješćuje Il Giornale.

Napad povezuje niz sličnosti s drugim takvim napadom na željezničku infrastrukturu koji se dogodio 2014., također nedaleko od Rovezzana.


Njemački Antifa-ekstremisti objavili priručnik za terorističke napade


Nadalje, datum napada odgovara datumu presude u slučaju iz 2017. godine u kojem su marksistički ekstremisti izveli bombaški napadna knjižaru u Firenci povezanu s fašističkomorganizacijom Casapound.

Eksplozija je na kraju ozlijedila policajca Maria Vecea koji je izgubio ruku zbog incidenta nakon pokušaja da osigura područje.

Tužitelji u slučaju željezničke sabotaže izjavili su ovog tjedna kako su počinitelji „teroristi“ i da je to „čin rata“.

U ponedjeljak je 39 marksističkih ekstremista proglašeno krivim u svezi s bombaškim napadom, te su im izrečene kazne između 10 mjeseci i 9 godina zatvora.

Web-stranica koja je povezana s talijanskom anarhističkom scenom također je komentirala navodni čin sabotaže s upitom je li incident „slučajnost? Kukavička provokacija? Ili, jednostavnije i ljudskije, gesta ljubavi i ljutnje?“ Istražitelji kažu da nisu izdali poruku kao zahtjev za odgovornost.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini je izjavio je kako će nastojati vidjeti ima li slučaj veze s anti-TAV [tunel za vlakove između Italije i Francuske] prosvjednicima koji su posljednjih dana napadali policiju.

Marksistički ekstremisti već su u prošlosti ciljali na Salvinijevu stranku Liga, a španjolski anarhist Juan Antonio Sorroche Fernandez uhićen je u svibnju u vezi s bombaškim napadom na ured Lige u Trevisu, koji se dogodio u kolovozu prošle godine.