Petero marksističkih ekstremista uhićeno je u Francuskoj zbog planiranja napada na hotel u kojem su privremeno smještene sigurnosne službe za nadolazeći samit G7 u Biarritzu.

Početkom tjedna, četvorica muškaraca i jedna žena u dobi između 24 i 46 godina – svi poznati članovi ekstremnog marksističkog pokreta – uhićeni su i stavljeni u pritvor nakon što su obavještajne službe otkrile da raspravljaju o mogućem izvođenju napada na hotel, putem društvene mreže, javlja BFMTV.

Pojedinosti o planu napada još uvijek nisu jasno. Međutim, petorka je optužena za „zločinačku zavjeru za počinjenje prekršaja i uništavanje imovine“. Od utorka je samo jedan od uhićenih bio još u pritvoru, dok su ostali već pušteni na slobodu.

Izvor blizak ovom slučaju tvrdi da jedna od uhićenih osoba ima povijest počinjenja nasilja na demonstracijama, prenosi France24.

Christophe Castaner, francuski ministar unutarnjih poslova, rekao je da će oko 13.200 policijaca biti raspoređeno u sigurnosne svrhe tijekom održavanja samita. On se također kratko osvrnuo na uhićenja marksističkih ekstremista rekavši: „Posebno smo pažljivi na širenje prijetnji sigurnosti G7 na društvenim mrežama.

Nekoliko različitih ekstremističkih skupina najavilo je da će održati protestne demonstracije tijekom samita ovog vikenda.

Do novih uhićenja krajnje marksističkih ekstremista došlo je jer je francuska policija bila zabrinuta zbog puštanja Antonina Bernanosa – čelnika Antife u Francuskoj – uoči samita skupine G7, rekavši da je on jedan od rijetkih pojedinaca koji može mobilizirati velike dijelove ekstremista.