Marksistički nasilnik i osnivač švedskog marksističkog časopisa požalio se da ga imigranti rasistički vrijeđaju

Tobias Hübinette, jedan od osnivača švedskog marksističkog časopisa Expo, tvrdi je bio žrtva rasističkog vrijeđanja od strane „mladih muškaraca stranog porijekla“.

Hübinette je rođen u Južnoj Koreji, a u prošlosti je bio aktivni član Antifašističke akcije (AFA / Antifa) te je sudjelovao u više nasilnih zlodjela sredinom 1990-ih, pa sve do 2008., zbog čega je višestruko uhićivan i optuživan, ali tek rijetko osuđivan. Nasilna djela, vrijeđanja, maltretiranja, prijetnje… samo su dio repertoara Hübinettea. Usprkos svim tim nasilničkim djelima, on je danas član fakulteta na Sveučilištu Karlstad, gdje njegova „istraživačka“ zanimanja uključuju „kritične studije rase i bjeline“.

Novu pažnju ovih je dana skrenuo ponovo na sebe nakon što je na Facebooku napisao da je bio izložen stalnim rasističkim verbalnim napadima mladića imigrantskog porijekla, prenose švedski mediji.

Hübinette je izjavio da se verbalno zlostavljanje zasnovano na rasnoj pripadnosti dogodilo dok je bio u stambenim naseljima s niskim prihodima, poznatim u Švedskoj kao područja „Milijunskog programa“.

U svojoj objavi na Facebooku, Hübinette tvrdi da će mladi izvikivati fraze poput „ni hao“ na njega, što je kineska riječ za „zdravo“, kao i stvarati druge zvukove i smijati mu se, spekulirajući da su se njegovi „uznemirivači“ osjećali „superiornije od moje muškosti“.

Dodao je da mnogi mladići stranog porijekla u siromašnim područjima smatraju muškarce iz sjeverne i jugoistočne Azije „feminiziranim i ‘homoseksualcima’“ i za to optužio sjevernoamerički stereotip o Azijatima, rekavši da se u SAD-u „previše društveno prihvatilo gledati odozgo i rugati se sjeveroistočnim / jugoistočnim Azijatima u nebijelim ‘getima’“.

Hübinette je između 1995. i 1997. radio kao istraživački direktor za časopis Expo. Zaklada Expo, koja izdaje časopis posljednjih je godina dobivala sredstva od zaklade Otvoreno društvo židovskog društvenog uzurpatora i financijskog kriminalca Georgea Sorosa. U vrijeme Hübinettovog nasilničkog razdoblja, Expo se javno distancirao od AFA-e, ali ne i od samog Hübinettea.

Zaklada posljednjih godina nije bila bez vlastitih kontroverzi. Godine 2018. skupina je uključena u izvještaj švedske Agencije za obrambena istraživanja (FOI) o ekstremizmu krajnje ljevice, zajedno s grupom za „borbu protiv mržnje“ Hope Not Hate sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Izvještaj FOI-a napominje da obje skupine pružaju informacije o raznim temama, uključujući desničarske protivnike, koje koriste krajnje lijevi ekstremisti.

Nakon objavljivanja izvještaja FOI-a, zaklada Expo prigovorila je uključivanju zajedno s ostalim marksističkim ekstremistima, a trenutni izdavač magazina Expo Daniel Poohl izvještaj je nazvao „traljavim“.

„Ono na što sam reagirao je činjenica da se zaklada Expo spominje na način da se čini da smo dio ovog okruženja koje se, naravno, na temelju zadatka koji je dobio FOI, odnosi na neku vrstu ljevičarskog nasilnog ekstremizma. I to je krajnje pogrešna slika našeg poslovanja“ rekao je Poohl.