Brod marokanske ratne mornarice otvorio je vatru na gliser kojim su krijumčari pokušali prevesti ilegalne imigrante u Španjolsku. U incidentu je jedna osoba ubijena, a četiri su ranjene.

Vozač glisera odbio se zaustaviti na nekoliko upozorenja s patrolnog broda. U gliseru se nalazilo 18 imigranata, državljana Maroka, prenosi Meidais24.

Kapetan patrolnog broda, na kojeg su krijumčari već pucali tijekom njegove službe, zapucao je na gliser pri čemu je ubio jednog imigranta, a njih četvorica su ranjena te prevezena u bolnicu.

Ovo je drugi put u nekoliko dana da je marokanska mornarica pokušala zaustaviti krijumčare koji prevoze ilegalne imigrante u Europu.

Marokanske vlasti navode kako su tijekom prvih osam mjeseci 2018. spriječile čak 54.000 pokušaja krijumčarenja imigranata u Europu. U istom razdoblju 2017. ta brojka iznosila je 39.000, što jasno svjedoči o sve većem pokušavanju ulaska u Europu kroz Španjolsku.

Kako navodi marokanski medij, krijumčarska mreža funkcionira tako da krijumčari iskrcaju imigrante na španjolskoj obali, a oni potom mobitelima zovu svoje rođake koji krijumčarima uplaćuju novac.

Vlasti Maroka tvrde kako su od početka ove godine razbile 80 različitih mreža krijumčara, od čega 23 samo u kolovozu ove godine.