Marokanske vlasti srušile su spomenik na periferiji jednog od najvećih gradova u zemlji nakon što su prosvjednici tvrdili da se njime pokušavaju normalizirati odnosi s Izraelom.

Spomenik u gradu Ait Faska u blizini Marakeša postavila je njemačka neprofitna organizacija PixelHelper u znak sjećanja na žrtve holokausta i pripadnike LGBT zajednice progonjene i ubijene tijekom Drugog svjetskog rata, prenosi Ynet.

Izvještaji o izgradnji spomenika u marokanskim medijima pobudili su burne kritike aktivista protiv normalizacije odnosa s Izraelom. Nakon kritika, marokanske su vlasti srušile spomenik, koristeći buldožere.

Vlasti su opravdale rušenje spomenika, koji je već bilo godinu dana u izgradnji, tvrdeći da njegova izgradnja nije odobrena.

Spomenih prije rušenja | Foto: PixelHepler

Njemačka je organizacija osudila postupke lokalnih vlasti i tvrdi kako je bilo napora da se održi sastanak s ovlaštenim lokalnim dužnosnicima, ali svi pokušaji su bili bezuspješni.

PixelHelper tvrdi da su buldožeri nanijeli veliku štetu umjetninama postavljenim na spomen obilježju i te da su uništili vodovodnu i električnu infrastrukturu. Prema njihovim procjenama, riječ je o šteti od oko 100.000 eura.

Ovo je trebao biti prvi spomen žrtvama holokausta podignutom na marokanskom tlu, a njemačka organizacija kaže da je trebala poboljšati odnose između islamskih zemalja i Židova.

PixelHelper pozvao je svoje sljedbenike da doniraju novac za obnovu spomenika.