Mars pod optužbom da njihovi bonboni sadrže poznati toksin

Foto: Otto Greule Jr / Stringer

Američki prehrambeni div Mars izazvan je tužbom u kojoj se tvrdi da su legendarni Skittles bomboni tvrtke “neprikladni za ljudsku prehranu” jer sadrže “poznati toksin” koji se kompanija obvezala ukloniti još 2016.

U predloženoj tužbi podnesenoj Okružnom sudu SAD-a za Sjeverni okrug Kalifornije u četvrtak, Jenile Thames rekla je da Skittles nisu sigurni za potrošače zbog “povišenih razina” titan dioksida, aditiva u hrani.

Prema tužbi, titanijev dioksid bit će zabranjen u EU sljedeći mjesec nakon što ga je regulator za sigurnost hrane ocijenio nesigurnim zbog njegove sposobnosti mijenjanja DNK.

U tužbi se također tvrdi da aditiv, koji se koristi u bojama, ljepilima, plastici i krovnim materijalima, može izazvati oštećenje DNK, mozga i organa, kao i lezije u jetri i bubrezima.

“Razuman potrošač bi očekivao da se Skittles može sigurno kupiti i konzumirati onako kako se prodaje i reklamira. Međutim, proizvodi nisu sigurni.”

Godine 2016. Mars je javno objavio svoju namjeru da u nadolazećim godinama postupno izbaci titanijev dioksid iz svojih proizvoda. U subotu je tvrtka priopćila da je uporaba titanijevog dioksida u njezinim proizvodima u skladu s propisima FDA, odbijajući komentirati tužbu.

Europska agencija za sigurnost hrane objavila je da se titanijev dioksid “više ne može smatrati sigurnim kao dodatak hrani” u svibnju 2021. U SAD-u, aditiv je i dalje legalan, gdje FDA dopušta njegovu upotrebu za bojanje hrane. Istovremeno, FDA propisuje da količina titan dioksida ne smije biti veća od 1% težine hrane.

U tužbi se traži neodređena odšteta za prijevaru i kršenje kalifornijskih zakona o zaštiti potrošača.