Masakr u brazilskom zatvoru – 56 mrtvih, 144 zatvorenika pobjegla

Podivljali zatvorenici odrubljivali su glave pripadnicima suparničkih bandi u neredima i okršaju između dvije bande u brazilskom zatvoru, prilikom čega je ubijeno 56 ljudi, a 144 zatvorenika su pobjegla. Neredi su izbili u nedjelju popodne i trajali čitavu noć u zatvoru koji se nalazi u predgrađu Manausa.

Ovo je jedan od najkrvavijih okršaja u brazilskim i južnoameričkim zatvorima posljednjih desetak godina.

U okolici, specijalna policija hvatala je mnoštvo odbjeglih zatvorenika koji su pobjegli kroz tunele ispod zatvorskog kompleksa Anisio Jobim.

Fontesov ured kasnije je izjavio da je 112 zatvorenika pobjeglo iz tog zatvora, te još 72 zatvorenika iz obližnje kaznionice Antonio Trindade. Samo njih 40 je do sada uhvaćeno.

Policija je tek u ponedjeljak ujutro uspjela uvesti red u zatvoru, oslobodivši pritom i 12 čuvara koje su zatvorenici držali kao taoce. U samom zatvoru čekali su ih stravični prizori.

Mnogim žrtvama odrubljene su glave, a svi su pretrpjeli mnogo nasilja“, rekao je Fontes.

Brutalno nasilje služilo je kao poruka lokalne bande FDN rivalima iz PCC-a, jedne od najvećih brazilskih bandi.

Tijekom pregovora o okončanju nereda, zatvorenici nisu imali nikakve zahtjeve. Vjerujemo da su imali samo jedan cilj kojeg su i ostvarili; ubiti članove suparničke organizacije“, izjavio je Fontes.

Izvor: BSS