Stotine Afganistanaca i Eritrejaca, koji tvrde kako su pobjegli od nasilja u matičnim zemljama, sudjelovalo je u masovnoj međusobnoj tučnjavi u Calaisu. Najmanje pet imigranata ustrijeljeno je dok je na desetke ranjeno.

Sukob se odvio u blizini bolnice u Calaisu, na mjestu gdje se nalazi pro-imigrantski centar u kojem se dijeli hrana.

Svjedoci su tučnjavu opisali kao scene „urbane gerile,“ pri čemu su vozila hitne pomoći i policije jurila ulicama zajedno s interventnom policijom.

Masovna tučnjava rezultat je već viđenih tenzija koje nastaju između afričkih i arapskih naroda, a do kojih dolazi zbog želje za vladavinom nad određenim teritorijem.

U sukobu je ranjeno najmanje 20 osoba, a petorica su ustrijeljena, od čega je jedan u kritičnom stanju.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb izjavio je nakon izviđanja situacije kako su pucnjave „novi oblik nasilja koji dosad nije viđen“ te koji je „posebno ozbiljan.

Posljednji masovni sukob tek je jedan u dugom višegodišnjem nizu u Calaisu. Kao takav, on po tko zna koji put jasno ilustrira da je integracija ovih osoba nemoguća, ne samo zbog činjenice da ih neki Europljani ne žele, već i zbog činjenice da se niti međusobno ne podnose zbog različitih kultura.