Masovni prosvjed stanovnika kineske provincije Hubei – izvora pandemije

Ogroman protestni marš odvio se u petak, nakon što je iz kineske provincije Hubei nekoliko tisuća bijesnih stanovnika prešlo preko mosta u susjednu provinciju Jiangxi i sukobilo se s policijom. Glavni grad provincije Hubei je Wuhan, koji se smatra izvorištem korona virusa.

Stanovnici Hubeija tjednima su bili zatvoreni zbog epidemije korona virusa. Karantena je teoretski ukinuta jer kineska vlada tvrdi da je broj novih infekcija u Hubeiju pao na nulu.

Prosvjednici su bili iznimno bijesni te su prevrtali i uništavali policijske automobile.

Glasine sugeriraju da je nerede pokrenuo međusobni sukob policajaca provincije Hubei i Jiangxi. Navodno je policija Hubeija bila nezadovoljna time što su njihovi kolege iz provincije Jiangxi prelazili u područje pod njihovim ovlastima. Tako su se i policajci iz Hubeija pridružili prosvjednicima.

Kao još jedan od uzroka nereda navodi se i to da je policija Jiangxija blokirala prolaz stanovnicima Hubeija koji su htjeli izaći iz svoje provincije, navodi portal Radio Free Asia.

Kako tvrde stanovnici Hubeija, zbog čitave medijske pompe osjećaju se stigmatizirano i diskriminirano, čak i u vlastitoj zemlji, budući da nigdje nisu dobrodošli.