Masovni prosvjed poljoprivrednika u Sloveniji zbog restriktivnih mjera EU

Foto: Luka Dakskobler / SOPA Images

Oko 5.000 poljoprivrednika sudjelovalo je na prosvjednom skupu u Sloveniji kako bi prosvjedovali protiv mjera koje provode i nacionalni i dužnosnici EU u toj zemlji.

Tisuće farmera diljem Slovenije je u petak izašlo na ulice zemlje u svojim traktorima kako bi prosvjedovali protiv pravila zelene agende koja su na snazi u zemlji.

Ovo podsjeća na slične događaje koji se sada redovito održavaju u drugim zemljama EU, a poljoprivrednici u Njemačkoj, Flandriji i Nizozemskoj su sudjelovali u sličnim skupovima prosvjeda protiv zelenih pravila EU.

Prema izvješću Euractiva, oko 5.000 poljoprivrednika navodno je sudjelovalo u prosvjedu, koji je uglavnom bio odgovor na nedavnu odluku kojom se ograničava uporaba pesticida u određenim područjima zbog straha od zagađenja vode.

Poljoprivrednici su također ljuti zbog zakonske zaštite vukova i smeđih medvjeda u zemlji – koji su navodno bili uključeni u napade na stoku – kao i zbog široko rasprostranjene zaštite okoliša koja utječe na jednu trećinu ukupne kopnene mase Slovenije.

Oni u poljoprivrednom sektoru sada zahtijevaju da vlada djeluje u roku od deset dana kako bi obuzdala mnoge od ovih mjera, upozoravajući da će eskalirati svoje prosvjede ako se zahtjevi ne ispune.

Govoreći o prosvjedu, predsjednik Sindikata slovenskih poljoprivrednika Anton Medved ustvrdio je da su slovenski poljoprivrednici “žrtvovani za ekološke eksperimente aktivista i državnih službenika” prije nego što je dodao da su i “zeleno selo i nacionalni prosperitet rezultati rad poljoprivrednika”.