Bruxelles je ovu nedjelju bio poprište kaotičnih scena dok su se tisuće prosvjednika pridružile masovnom prosvjedu protiv mjera ograničenja koja su uvele europske vlade u ime borbe protiv pandemije.

Videozapisi prikazuju policajce u opremi za suzbijanje nereda kako blokiraju ulice barikadama i postavljaju vodene topove kako bi rastjerali prosvjednike. Cijelo vrijeme maskirani prosvjednici odjeveni u crno gađali su policiju raznim predmetima.

U jednom posebno nasilnom incidentu viđeni su prosvjednici kako napadaju ulaz u sjedište Europske službe za vanjsko djelovanje. Pokušali su razbiti vrata, ostavljajući vidljive tragove na ojačanom staklu, a zatim su upotrijebili daske kao improvizirana koplja dok je grupa policajaca ostala unutra i pokušala ih otjerati suzavcem.

Masovni prosvjed uslijedio je nakon demonstracija protiv blokade u drugim europskim gradovima u subotu. Rečeno je da ga organizira više od 600 lokalnih udruga iz cijele Europe, kao i neki nacionalni ogranci World Wide Demonstration i Europeans United.

Organizatori su tvrdili da nisu protiv mjera kao takvih, već brane slobodu, demokraciju i ljudska prava, dok su protestirali protiv nedemokratskog načina na koji su vlade u Europi odlučile uvesti ograničenja.