Stotine tisuća Izraelaca izašlo je u subotu na ulice diljem zemlje kako bi prosvjedovali protiv vladinog kontroverznog nastojanja da revidira pravosudni sustav.

Organizatori masivnih prosvjeda – koji su se održali u gradovima uključujući Jeruzalem, Haifu, Beershebu i Tel Aviv – najavili su u petak ‘Tjedan paralize’ kako bi se oduprli onome što su nazvali “pokušajem pretvaranja Izraela u diktaturu”.

Prema podacima organizatora, skupovima je prisustvovalo ukupno 630.000 ljudi. Samo u Tel Avivu, koji je bio glavno mjesto okupljanja aktivista, okupilo se oko 200.000 prosvjednika, javljaju lokalni mediji.

Prosvjede je obilježio i sukob s policijom, koja je vodenim topovima rastjerala gomilu koja je blokirala autocestu Ayalon u Tel Avivu i privela 28 osoba. Grupa odvjetnika koja je pružala pravnu pomoć prosvjednicima tvrdi da su uhićena ukupno 44 aktivista.

Usred masovnih prosvjeda, izraelski ministar obrane Yoav Gallant upozorio je da pitanje reforme pravosuđa postaje sve više podjela. “Sve dublji rascjep ulazi u vojsku i obrambene institucije. Ovo je jasna, neposredna i stvarna opasnost za sigurnost Izraela”, rekao je, pozivajući vladu na razgovore s oporbom.