Foto: Pixabay

Britanac Douglas Winters (86) jedan je od prvih ljudi kojem su liječnici uspješno vratili vid na desnom oku. Učinjeno je to zahvaljujući novoj metodi umetanja matičnih stanica uzgojenih u laboratoriju, piše WebMD.

Douglas tvrdi kako prije zahvata nije uopće vidio na desno oko, dok sada može normalno čitati. Tretman je izveden u londonskoj bolnici Moorfields, a Douglas je drugi pacijent koji je prošao ovaj tretman. Prvi „pokusni kunić“ bila je 60-godišnja žena, koja je isti tretman prošla 2015. godine.

Pacijenata je danas sve više, a praktički svi boluju od degeneracije makule, poznatije kao „žuta pjega“, koja je jedna od glavnih uzroka sljepoće kod starijih osoba. Ovu bolest uzrokuje abnormalni rast krvnih žila koje se nalaze u blizini makule, što dovodi do njenog oštećenja.

Liječnici su srećom pronašli način kako da stvore retinalni pigment epitela te kako da ga stave u oko. U svemu glavnu ulogu ipak igraju matične stanice koje izgrađuju retinalni pigment epitela. Matične stanice posjeduju svojstvo reprogramiranja u druge stanice, pa se iz tog razloga koriste kao zamjena za oštećena tkiva.

Potpuno jasan vid nemoguće je vratiti, a metoda je zapravo još u procesu istraživanja u kojem sudjeluje ukupno 10 pacijenata. Problem za liječnike i istraživače nosi i mogućnost da implantirane stanice postanu kancerogene, premda zasad nije bilo takvih rezultata.

Usavršavanjem ove metode vjeruje se kako će se moći rješavati i problem suhe degeneracije makule, što je mnogo češće oboljenje.