Američki div za proizvodnju igračaka Mattel objavio je Barbie koja nosi značajke povezane s Downovim sindromom u potezu za koji kaže da će pomoći da njegov asortiman lutaka bude raznolikiji i pomoći svoj djeci da pronađu igračku s kojom se mogu identificirati.

Lutka, koja se od utorka može kupiti online, “omogućit će svoj djeci da vide sebe u Barbie”, kažu u Mattelu. Dizajnirana je sa značajkama koje se povezuju s Downovim sindromom, poput kraćeg okvira i dužeg torza. Također ima okruglo lice s manjim ušima kako bi predstavljalo žene koje imaju to genetsko oboljenje.

Dizajn dolazi kao dio linije ‘Barbie Fashionistas’, koja također uključuje Barbie s protetskom nogom, drugu koja dolazi u invalidskim kolicima i niz muških lutaka koje su tanje i manje mišićave od prethodnih iteracija.

Mattel kaže da je to “najraznovrsnija i najinkluzivnija linija lutaka, koja nudi razne tonove kože, boje očiju, boje i teksture kose, tipove tijela, invaliditete i modu, kako bi inspirirala još više priča.”

Dolazi nakon prethodnih nastojanja Mattela da razvije svoje lutke izvan tradicionalnog stila plave kose, plavih očiju i tankog struka s kojim se Barbike tradicionalno povezuju.

Posljednjih godina Mattel je također izradio lutku s hidžabom kao posvetu Ibtihaju Muhammadu, prvom američkom sportašu koji se natjecao na Olimpijskim igrama s pokrivalom za glavu.

Kandi Pickard, predsjednica i izvršna direktorica Nacionalnog društva Down Syndrome (NDSS), s kojom se Mattel konzultirao na liniji, rekla je da asortiman “puno znači za našu zajednicu, koja se po prvi put može igrati s Barbie lutkom koja izgleda poput nas.” Dodala je: “Ovo je veliki korak naprijed za inkluziju.”