U Mauritaniji uhićeno devet aktivista koji se bore protiv ropstva

Arhivska fotografija (Foto: AFP / Getty Images )

Vlasti u Mauritaniji uhitile su devet aktivista koji se bore protiv ropstva te su ih optužili za izazivanje nereda u kojima je ozlijeđeno nekoliko policajaca i izgorio je jedan autobus.

Ova uhićenja pokušaj su iskorištavanja nereda u svrhu diskreditiranja Inicijative za obnovu abolicijskog pokreta (IRA), tvrdi koordinator Issa Ould Aliyine..

Od prvih trenutaka nereda, čak ne znajući njihov uzrok u detalje, izdana je naredba državnim medijima da započnu kampanju u kojoj se IRA povezuje s nasiljem,“ rekao je.

Neredi su započeli u srijedu kada je policija pokušala ukloniti skvotere s područja na kojem su desetljećima ilegalno živjeli. Ovi „ilegalci“ inače su pripadnici etničke skupine Haratin, koja se u Mauritaniji smatra „robovskom kastom“ te su potomci etničkih skupina uzduž rijeke Senegal.

Ono što se dogodilo isprovocirao je pokret koji je poznat po svom ekstremizmu“ rekao je referencirajući se na IRA-u Mahy Ould Ahmed, jedan od guvernera glavnog grada Nouakchofra, gdje su se dogodili neredi. Ostaje nepoznato jesu li aktivisti ujedno i optuženi.

Robovlasništvo se u Mauritaniji smatra zločinom protiv čovječnosti, ali vjeruje se da ova praksa i dalje obuhvaća između 4 do 20 posto stanovništva.

Anti-robovlasnički aktivisti često dolaze u sukob s vlastima.

Izvor: Reuters