Maxwell – novi NASA-in eksperimentalni električni avion

artist's concept of NASA's X-57 Maxwell aircraft

NASA, američka organizacija poznata po slanju raznih objekata i ljudi u svemir i na druge planete, također se bavi istraživanjima bliskijim Zemlji. NASA-ini avioni probijali su zvučne zidove, letjeli nadomak svemira i testirali neobične oblike krila. Proteklih dana iz NASA-e su otkrili ime novog koncepta aviona – onog opremljenog s 14 elektromotora. Službeni naziv nove igračke je X-57, ali ga zovu i Maxwell.

Istraživači NASA-e koji su radili na hibridnom elektro-avionu, odabrali su ovo ime u čast Jamesa Clerka Maxwella, škotskog fizičara koji je u 19. stoljeću zabilježio velike uspjehe u radu na elektromagnetizmu.

X-57 je zapravo istraživački projekt u kojem će se postojeći talijanski avion Tecnam P2006-T prenamijeniti i opremiti s 14 elektromotora. Od toga će 12 motora dati dodatni potisak prilikom polijetanja, a dva veća motora, na krajevima krila, pogoniti će avion dok je na krstarećoj visini.

Najveća brzina aviona iznosit će oko 280 kilometara na sat, što je daleko ispod brzine zvuka. Međutim, brzina nije glavni cilj, već učinkovitost. NASA u tom pogledu također cilja na smanjenje ukupnih operativnih troškova za male avione, sve do 40 posto.

Iako se avion prezentira kao „hibridni“, on će u cijelosti biti pogonjen na baterije, što ga čini potpuno električnim. Ukoliko se projekt pokaže uspješnim, možda se napokon u nekoj skoroj budućnosti neće više pričati o chemtrailsima. Ili možda hoće?

Izvor: NASA