McDonald’s svoje mušterije uputio prema dvije različite poslovnice na njemačkom i turskom, pa optužen za – rasizam

© Twitter
© Twitter

Na Twitteru je proteklih dana prašinu podigla fotografija na kojoj se na jednoj poslovnici nalaze dva papira, jedan s natpisom na njemačkom, a drugi s natpisom na turskom jeziku. Natpis na njemačkom pokazuje na poslovnicu u ulici Wasserturm,  dok onaj na turskom upućuje na ulicu Mittelstrasse, piše britanski Daily Mail.

Navodni „rasistički“ problem nastao je kada je nepoznati autor fotografije ukazao na činjenicu da je dio grada Mannheima poznat pod nazivom Wasserturm navodno u „bogatijoj“ sredini, dok je ulica Mittelstrasse navodno dio kojeg njemački mediji nazivaju „ozloglašenim.“ Iz svega se zbog posve krivih predodžbi stvorila ideja da se turske posjetitelje restorana namjerno šalje u „zloglasni“ dio grada, a slijedom toga došlo je i do optužbi za rasizam.

Međutim, istina je dakako potpuno drugačija. Vlasnik franšize objasnio je kako se poslovnica na kojoj se nalaze smjernice uskoro zatvara, a da natpisi jednostavno ukazuju na dvije najbliže poslovnice. Natpis na njemačkom ukazuje na jednu, a natpis na turskom na drugu najbližu poslovnicu. Obje su udaljene 10 minuta hoda.

Vlasnik franšize također je zatražio od turske tvrtke da napravi natpis na turskom jeziku, a također navodi da u restoranima pod njegovim upravljanjem već 25 godina rade djelatnici iz svih mogućih zemalja svijeta.

Pored činjenice da se očigledno radi o svojevrsnom obliku paranoje pojedinaca, još je tragičnije da ovakve krive predodžbe završavaju u mainstream medijima kao svojevrsne „senzacije“.

Autor: Tribun