Opsežno istraživanje u Danskoj koje je pokušalo utvrditi pomažu li maske zaustaviti širenje Covid-19, odbacilo je nekoliko prestižnih časopisa. Autori su natuknuli da su njihovi nalazi nezgodni za trenutno službeno stajalište, ali ih i dalje nisu javno obznanili.

Lancet, New England Journal of Medicine i American Medical Association Journal odbili su objaviti rezultate istraživanja, izvijestili su u četvrtak danski mediji.

U studiji, koja je započela krajem travnja, sudjelovalo je 6000 Danaca, od kojih je polovica zatražena da uvijek nose maske na javnim mjestima. Druga polovica odabrana je kao kontrolna skupina i naloženo im je da ne prekrivaju lica. Nakon mjesec dana, sudionici su testirani na Covid-19, kao i na antitijela protiv virusa.

Istraživači studije i dalje šute oko rezultata istraživanja, ali su iznijeli mnoštvo tragova koji sugeriraju da je zaključak studije, a ne njena metodologija, doveo do odbijanja objave rezultata.

Ne možemo započeti raspravu s čime su nezadovoljni. Ako je tako, moramo objasniti i što je studija pokazala. I ne želimo razgovarati o tome dok to ne bude objavljeno“, rekao je Christian Torp-Pedersen, profesor i glavni liječnik na istraživačkom odjelu bolnice na Sjevernom Zelandu, za danski Berlingske.

Drugi član istraživačkog tima napisao je u e-pošti koju je prošli tjedan podijelio bivši novinar New York Timesa Alex Berenson da će njihova otkrića biti objavljena „čim časopis bude dovoljno hrabar da prihvati rad“.

Japanski su istraživači nedavno objavili istraživanje koje je otkrilo da maske mogu pružiti određeni stupanj zaštite od čestica Covid-19 u zraku, ali da čak ni profesionalne navlake za lice ne mogu u potpunosti eliminirati rizik od zaraze.

Zanimljivo je da su na početku pandemije mnogi zdravstveni službenici i organizacije govorili protiv široke upotrebe maski u široj javnosti, opisujući takvu praksu kao neučinkovitu. Na primjer, u intervjuu iz ožujka, dr. Anthony Fauci, član radne skupine Bijele kuće za Covid-19, inzistirao je da nema razloga da naizgled zdravi ljudi „hodaju okolo u maskama“, navodeći pritom čak 10 različitih studija o tome.

U to su vrijeme njegovi stavovi odražavali široki konsenzus među medicinskim ustanovama i stručnjacima, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Fauci, WHO i CDC kasnije su poništili svoje preporuke i podržali nošenje maski.

Međutim, mnogi tvrde da još uvijek nema dovoljno podataka koji podupiru obvezno nošenje maski. Deborah Cohen, medicinski kvalificirana dopisnica iz Velike Britanije, izvijestila je u srpnju da je odbor WHO-a koji je pregledavao preporuku organizacije o maskama motiviran političkim lobiranjem, a ne novim znanstvenim dokazima.

Čini se da ne postoji povezanost između slučajeva i obveza za nošenje maske koji su navodno postavljeni kako bi se zaustavilo širenje virusa. Zemlje poput Češke republike zabilježile su nagli porast novih slučajeva iako zahtijevaju maske na javnim mjestima. Istodobno, Južna Koreja, koja također ima obvezu nošenja maske, nije zabilježila značajan porast pozitivnih rezultata testiranja.