Proteklih dana u medijima širom „regiona“ podigla se silna prašina zbog slovenske skupine zvane „Štajerska straža“, koju su svi klasificirali kao „paravojnu jedinicu“ ili pak „desničarske ekstremiste“. Razlog? Okupljenih 50-ak članova odlučilo se na vojnički trening u kampu blizu granice s Hrvatskom.

U blizini mjesta Podčetrtek, 20-ak kilometara od granice sa Hrvatskom, nedavno je niknuo kamp na privatnom zemljištu i to uz dozvolu lokalnih vlasti i policije.

Zamislite, opremljeni vojnom odjećom, ponekom fantomkom i replikama automatskih pušaka, pripadnici dotične skupine prouzročili su sveopću medijsku histeriju kakvu obično ne vidimo oko recimo ilegalnog ulaska 300-400 imigranata tjedno u Sloveniju, a preko hrvatske granice.

Po uzoru na brojne airsoft klubove ili pak pojedine navijačke skupine u Europi, članovi Štajerske straže bave se potpuno uobičajenim aktivnostima svakog mjeseca. Glavno panično pitanje medija pritom je – „Tko to financira?!“ Glavni problem u svemu je taj što se skupina deklarira kao patriotska i anti-imigracijska.

Paradoksalno, generalna direktorica slovenske policije, iste one koja je dopustila postavljanje kampa i održavanja obuke koja nije zabranjena zakonom, tvrdi kako je uspostava takvih kampova – nedopustiva.

I dok hrvatska policija bezuspješno pokušava spriječiti upade imigranata iz BiH, uz redovne optužbe za nasilje od lokalnih „moralnih vertikala“ i pro-imigracijskih aktivista, slovenska policija ih svakog tjedna u ilegalnom prelasku iz Hrvatske uhvati između 200 i 400, da bi dio vratila u Hrvatsku, a onda opet iste lovila idući tjedan. Broj onih koji uspiju proći je, očekivano, nepoznat.

U prvih šest mjeseci ove godine slovenska policija uhitila je 5345 imigranata, što je 47 posto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći dio njih pritom je iz Maroka, Alžira, Pakistana – mahom zemalja u kojima nema ni traga bilo kakvim ratnim sukobima.

Zbog činjenice da su imigranti u Sloveniji počinili niz divljaštava u vikendicama uz granicu, ista onakva kao i u Hrvatskoj, stanovnici lokalnih mjesta uz granicu počeli su se organizirano okupljati u skupine i sudjelovati u obilaske granice i potrazi za ilegalnim imigrantima i krijumčarima, o čemu obavještavaju policiju.

Štajerska straža je skupina koja unatoč medijskoj histeriji ima dozvolu legalnog djelovanja te je registrirana 2017. pod vodstvom izvjesnog Andreja Šiška.

Isti je svojedobno osuđen na osam mjeseci zatvora nakon objave tragikomične snimke jednog od okupljanja. Razlog osude bio je taj što su neki od pripadnika navodno imali pravo vatreno oružje, a neki – sjekire te su otvoreno govorili protiv masovne imigracije.