Među oružjem kojeg su predali teroristi u Siriji i ono izraelskog porijekla

Izraelske nagazne mine pronađene su među arsenalom oružja kojeg su pobunjeničke skupine predale u južnom dijelu Damaska. Sirijske vlasti već su optuživale Izrael da terorističke skupine opskrbljuju oružjem.

Poraženi pripadnici terorističkih skupina iz južnih dijelova Damaska u dogovoru sa sirijskim vlastima predali su srednje i teško naoružanje.

Među povećim arsenalom našlo se minobacača, strojnica, bacača raketa, granata te eksploziva kućne izrade. No, našlo se tu i nagaznih mina izrađenih u Izraelu, tvrdi sirijska agencija SANA.

Sličan slučaj dogodio se i u veljači, nakon što je sirijska vojska ušla u vojno skladište gdje je među oružjem pronađeno i ono izraelske proizvodnje.

U travnju 2016. sirijska vojska zaustavila je jedno vozilo u kojem su se nalazile mine, minobacači, rakete i ručne granate izraelske proizvodnje. Oružje je bilo na putu ka istočnim krajevima Sirije pod ISIL-ovim nadzorom.

I dok Izrael tvrdi kako je pobunjeničkim i terorističkim skupinama u Siriji samo pružao humanitarnu pomoć, istovremeno je odbio komentirati pronađeno oružje.

Ipak, izraelski list Haaretz izvijestio je u veljači kako je sedam sunitskih pobunjeničkih skupina dobilo oružje i streljivo od Izraelca na okupiranoj Golanskoj visoravni.

Sirijske vlasti već su ranije optuživale Izrael da oružjem snabdijeva terorističke skupine te da na taj način vode indirektni rat zajedno s teroristima.