Među zemljama članicama raste otpor europskoj odredbi o prerasporedu tražitelja azila

Imigracijski pakt koji je dogovorilo Vijeće ministara EU znači da se tražitelji azila moraju prisilno rasporediti iz zemalja južne Europe u zemlje sjeverne i srednje Europe prema sustavu kvota.

Zemlje koje odbiju prihvatiti svoj dio kažnjavaju se novčano za svakog imigranta kojeg odbiju.

U Poljskoj, koja je glasovala protiv prijedloga, parlament je pokrenuo kampanju protiv sustava kvota i upravo će donijeti rezoluciju kojom će vladi dati pravo veta na prijedlog na sljedećem summitu EU-a. izvještaji. Također postoje zahtjevi da se održi referendum o tom pitanju.

Najveća austrijska stranka FPÖ također zahtijeva referendum. Čelnik stranke Herbert Kickl optužuje vladu da je glasanjem za pakt “zabila nož u leđa Austrijancima”.

Oštre kritike stižu i od Alternative za Njemačku, AFD, koja pakt EU o useljeništvu opisuje kao iznimno opasan. Tvrdnja da bi nova pravila otežala ilegalnim imigrantima da izbjegnu traženje azila u prvoj sigurnoj zemlji u koju stignu samo je prijevara, prema glasnogovorniku AFD-a Gottfriedu Curiou.

U Češkoj je oporba bijesna jer je vlada glasala za prijedlog. Čelnik oporbe Andrej Babiš to naziva “nevjerojatnom izdajom”.

Malo je reći da ljudi nisu posebno zadovoljni prisilnom raspodjelom u Mađarskoj. Premijer Viktor Orban brzo je optužio EU da pokušava “nasilno pretvoriti Mađarsku u zemlju imigranata” i nazvao pakt “neprihvatljivim”.