Međunarodni tim istražitelja stigao u Siriju

Foto: Reuters

Prva skupina od četiri međunarodna neovisna stručnjaka za kemijsko oružje stigla je u Siriju s ciljem pronalaska dokaza o incidentu u Doumi, gdje je navodno 7. travnja korišteno kemijsko oružje.

Omogućiti ćemo timu pristup svim lokacijama u Doumi, da ustanove je li bilo primjene kemijskih supstanci“, poručio je Bashar Jaafari, sirijski veleposlanik pri UN-u, dodajući da bi drugi tim stručnjaka trebao stići u petak.

Douma, predgrađe Damaska, nalazi se u rukama sirijske vojske nakon što je ovaj tjedan okončanja akcija borbe protiv militanata skupine Jaysh al-Islam  koji su držali taj grad. S obzirom da u gradu više nema borbi, očekuje se da će međunarodni istražitelji imati olakšan pristup za razliku od prethodnih situacija kad su se navodni incidenti zbili na područjima pod sukobom ili u pod kontrolom radikalnih islamista.

Sirijska vojska u potpunosti je uspostavila kontrolu nad Doumom, posljednjim uporištem militanata u istočnoj Ghouti, svega desetak kilometara od Damaska.

Sirija i Rusija zatražile su istragu međunarodnog tima stručnjaka nakon optužbi da je sirijska vojska koristila kemijsko oružje u Doumi, te da je navodno pritom poginulo više stotina ljudi.

Obje zemlje tvrde da je incident insceniran s namjerom stvaranja opravdanja za moguću vojnu reakciju zapadnih zemalja protiv sirijskog režima, te da korištenja kemijskog oružja u Doumi možda čak uopće nije niti bilo.