Medvedev: „ EU će uskoro nestati, pokradena i obespravljena od svojeg prekomorskog debelog rođaka“

Foto: Ekaterina Shtukina / RIA Novosti

Rusija i Europska unija sada su “pravi neprijatelji” a ne susjedi, prema bivšem ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu.

Pišući u nedjelju na društvenim mrežama, Medvedev, koji služi kao zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, ustvrdio je da je Bruxelles postao opsjednut izgradnjom “ludih teorija zavjere” i buncanjem o “potpunoj nepredvidivosti Rusije”.

Kao rezultat toga, blok je potrošio “astronomske iznose za održavanje svoje sigurnosti”, ali je “izgubio Rusiju kao dugoročnog strateškog partnera. Nismo sretni zbog toga, ali to je činjenica”, dodao je bivši predsjednik.

Medvedev je optužio EU da krotko udovoljava hirovima SAD-a, što znači da je izgubila sposobnost samostalnog djelovanja ne samo globalno nego čak i u Europi.

“Gotovo sve zemlje EU-a stale su mirno ispred Sjedinjenih Američkih Država i Britanije i poslušno počele izvršavati njihove upute o podršci kijevskom režimu. A sada općenito bilo kakve upute”, napisao je Medvedev.

Ustvrdio je da se EU dovela na rub “potpune degeneracije” odlučivši postati neprijateljem Rusije na poticaj Washingtona.

Pritom je bivši predsjednik inzistirao da će se svjetske velike sile prije ili kasnije dogovoriti o suživotu u novim geopolitičkim uvjetima te da Washington neće imati drugog izbora nego surađivati s Rusijom, Kinom i globalnim jugom.

Europa će, međutim, “uskoro nestati”, predvidio je Medvedev, uspoređujući EU s “slatkom starom ženom”.

“Bila je nemilosrdno ograničena u pravima od prekomorskog rođaka debelog lica, kojoj je bezrezervno vjerovala. Najprije je cinično opljačkao bogatu staricu, lišio je mnogih izvora egzistencije i poslao joj milijune siromašnih rođaka. Ubrzo će poludjelu staricu jednostavno izbaciti na hladnu ulicu, nemilosrdno zalupivši za njom vrata u vlastitoj kući.”

Autor: Ivica Mandekić