Nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) prošlog petka izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, dogodio se niz novih događaja, uključujući upozorenja i prijetnje s ruske strane.

Najbrzovitiji i najalarmantniji napad na haaški sud ovog tjedna bio je od bivšeg ruskog predsjednika i sadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg ruskog vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva, koji je rekao da bi svaki pokušaj da se zapravo Putin uhiti bio čin objave rata.

Prvo, u ponedjeljak je rekao: “Sasvim je moguće zamisliti hipersonični projektil ispaljen iz Sjevernog mora s ruskog broda na zgradu Haaškog suda.” Dodao je kao dio upozorenja: “Svi hodaju pod Bogom i pod raketama… Pažljivo gledajte u nebo…”

U nastavku u srijedu rekao je u video izjavi objavljenoj na Telegramu da bi svako “uhićenje” sigurno izazvalo Treći svjetski rat…

“Zamislimo – očito situaciju koja se nikada neće realizirati – ali ipak zamislimo da je realizirana: trenutni šef nuklearne države otišao je na teritorij, recimo u Njemačku, i bio je uhićen”, rekao je Medvedev.

“Što bi to bilo? Bila bi to objava rata Ruskoj Federaciji”, nastavio je. “I u tom slučaju, sva naša sredstva – sve naše rakete i tako dalje – odletjela bi u Bundestag, u ured kancelara.”

Medvedev je odgovorio Njemačkoj koja je izjavila da planira surađivati s ICC-om i uhititi Putina ako ikada odleti na njemačko tlo.

S obzirom na to da ICC nema policijske snage, svaki stvarni pokušaj pritvaranja Putina bio bi odluka vlade, tako da je suvišno reći da se ona nikako ne bi mogla provesti. Međutim, to komplicira Putinovu mogućnost putovanja u europske ili druge prijestolnice koje surađuju s ICC-om. To također znači da bi to moglo spriječiti mirovne napore u scenariju gdje bi Putin mogao odlučiti da se osobno uključi u pregovore ili diplomaciju u nekom europskom gradu.