Američke mehanizirane snage započele su s raspoređivanjem na sirijskim naftnim poljima, navodno kako bi zaustavile njihovo okupiranje odpreostalih pristaša Islamske države.

Nakon povlačenja američkih snaga sa sjevera Sirije ranije ovog mjeseca i ubojstva čelnika Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija u subotu navečer, američke snage u Siriji očito imaju novu misiju: zaštititi naftu, javlja RT.

Ministar obrane Mark Esper rekao je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak da su se američke mehanizirane snage već rasporedile na naftnim poljima u istočnoj Siriji. Misija, s njegove strane, ima za cilj zadržati ta naftna polja u rukama sirijskih Demokratskih snaga koje predvode Kurdi.

Američke trupe „odgovorit će sveopćom vojnom silom protiv bilo koje grupe koja ugrožava sigurnost naših snaga tamo,“ rekao je Esper. Na pitanje hoće li SAD potencijalno odgovoriti silom protiv ruskih ili sirijskih snaga, Esper je jednostavno odgovorio „da“.

Rusija je SAD optužila za sudjelovanje u krijumčarenju nafte u Siriji. Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, Igor Konašenkov, nazvao je američku operaciju okupacije naftnog polja „razbojništvo koje sponzorira država“, a optužio je Washington da je tamo pustio svoje snage kako bi pomogao krijumčarima nafte u pljački nacionalnih sirijskih resursa. Ministarstvo je u subotu objavilo zračne slike za koje tvrdi da pokazuju da se sirova nafta prokrijumčarila iz zemlje „pod jakom zaštitom SAD-a.

Iako je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje vojnika iz Sirije, dio njih je tek premješten u Irak, a dio će ipak ostati oko naftnih polja. Trenutno je nepoznato koliki broj će zapravo doista ostati u Siriji.